Aira, Årets affärskrog 2020

Tommy Myllymäki, Viktor Westerlind, Johan Lindberg

Tommy Myllymäkis nystartade restaurang Aira på Biskopsudden i Stockholm tilldelas under måndagen det prestigefyllda priset Årets affärskrog, av Dagens industris magasin Di Weekend.
Priset Årets affärskrog har sedan 1983 delats ut till den restaurang som bäst lämpar sig för affärssammankomster i Sverige. Förra året tog den då nyöppnade söderkrogen Symbios hem utmärkelsen och även i år ser vi en nyöppnad restaurang som vinnare.
Göran Jonsson, krogredaktör på Di Weekend och ansvarig för juryarbetet inför Årets affärskrog anser att det inte är enbart maten som utgör en bra affärskrog utan också atmosfären och tillgängligheten.

 • Vi är extra glada att kunna utse Aira till Årets affärskrog 2020, ett år som är så
  prövande för restaurangbranschen. Det är en stor investering i en svår tid och då är det glädjande att se att gästerna trots allt kommer och uppskattar det de får var med om. Aira är lyxkrog när det är som bäst, säger Göran Jonsson.
  Den välkände tävlingskocken Tommy Myllymäki och Svenska Brasserier öppnade under våren 2020 Aira, efter många års planerande och byggande. Restaurangen ligger i en nybyggd
  fastighet vid marinan ute på Biskopsudden, på Djurgården i Stockholm. Med Viktor Westerlind och Pi Li som kökschefer har Aira sin grund i nordiska råvaror och traditionella matlagningstekniker, men utöver det hittas här även smaksättningar och tekniker från Asien och andra delar av världen. Matupplevelsen är innovativ och säsongsanpassad.
 • -Det känns jätteroligt att få ta emot detta pris, speciellt under ett år som detta! Aira öppnade mitt under en pandemi och då känns det så klart extra roligt att få denna utmärkelse redan under vårt första år, säger Tommy Myllymäki.
  Aira erbjuder två olika menyer, en avsmakningsmeny som ligger på 2500 kr, samt en à la carte meny med priser som sträcker sig mellan 250 kr till 850 kr. Vanligtvis erbjuder så kallade ”fine dining”-restauranger endast en fast meny, men Aira har valt att kombinera de två för att göra upplevelsen av att äta hos dem tillgänglig för fler. Tommy Myllymäki har tidigare sagt i en
  intervju att målet med Aira är att få gästen att känna att det är något de vill uppleva igen, att de vill komma tillbaka. De har sedan öppning riktat in sig på bland annat affärsgäster som vill komma och äta en vardagslunch, utan att det ska behöva ta så lång tid.
  Motivering: Med utsökt känsla för smaker bjuds i detta gastronomiska tempel en restaurangupplevelse av högsta klass. Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2019 går till Aira.
Krakas krog

Krakas Krog vinner Di Weekends pris Årets Resmål 2020

För fjärde året i rad delar Di Weekend ut priset Årets Resmål, som i år går till prisbelönta Krakas Krog på Gotland.

 • Vi har följt Krakas Krog i många år och sett hur restaurangen utvecklats till en
  gastronomisk destination värd en resa. Under det senaste decenniet har flera lantligt belägna krogar i Sverige utmärkt sig och i år är det Krakas som välförtjänt tar hem priset, Säger Göran Jonsson, krogredaktör på Di Weekend.

Priset Årets Resmål har delats ut av Di Weekend sedan 2017 och är en satsning gjord för att lyfta lokala upplevelser utanför storstadsområdena. Utmärkelsen har tidigare gått till PM & Vänner i Växjö, Talldungens gårdshotell på Österlen och förra året gick priset till Stedsans in the woods som ligger i skogarna på gränsen mellan Halland och Småland.

Årets vinnare Krakas Krog är en idyllisk restaurang fyra mil utanför Visby, som drivs och ägs av krögaren och sommelieren Ulrika Karlsson. Maten som serveras är till största del växtbaserad och tillsammans skördar personalen grönsaker varje morgon. De få köttdetaljer man hittar på menyn är från lokala gårdar. Utöver restaurangen finns det även ett litet hotell med fem
dubbelrum. Som boende kan man börja sitt besök redan under eftermiddagen med en härlig stund i hängmattan, eller med ett glas ute i den fantastiska trädgården.

 • År 2020 är vi oändligt glada över att Krakas tilldelas detta fantastiska pris. Ett pris vi med stolthet tar emot då vi under mer än ett decennium har strävat efter att skapa en gastronomisk mötesplats i Kräklingbo på östra Gotland, säger Ulrika Karlsson.
  Krakas erbjuder två fasta menyer, en under middag som ligger på 1 250 kr, samt en på lunchen för 650 kr. Till serveringarna har de två dryckespacket, den prisbelönta vinmenyn som kostar 1 150 kr och en juicemeny på 550 kr.
  Om du vi stanna kvar över natten kostar det 2 250 kr för ett dubbelrum inklusive frukost.
  Krakas är en säsongskrog som har öppet 10 juni – 10 oktober.
  Motivering: Vid kyrkan mitt i byn väntar en restaurangupplevelse utöver det vanliga, en oas där kärleken till det gröna och närodlade genomsyrar hela matfilosofin. Årets resmål 2020 är Krakas Krog på Gotland.