Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs i magiska årgången 2013

För den som gillar Champagne av allra högsta klass finns nu det anrika vinhuset Taittingers prestigetappning Comte de Champagne Blanc de Blancs i lysande och lagringsdugliga årgången 2013.

Comtes de Champagne görs bara i exceptionella årgångar och 2013 är förvisso en sådan. Det började motigt med en ovanligt lång och kall vinter men våren och sommaren kom med rekordartat mycket sol. Fint inprickat regn i början av hösten hjälpte druvorna att nå perfekt mognad till skörden som ägde rum först i oktober – den senaste på tjugo år.

Chardonnaydruvorna kommer uteslutande från de fem Grand Cruklassade byarna Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger och Oger. Comtes de Champagne 2013 är en cuvée av de allra bästa vinerna där fem procent lagrats på delvis ny ek för att bidra till en rostad nyans. Tiden har uträttat storverk medan vinet på flaska vilat sig till begynnande mognad och ökad komplexitet under tio år i Taittingers källare.

Gyllene lyx att njuta eller spara
Målet med varje unik årgång av Comtes de Champagne är att skapa ett vin färdigt att njutas vid lanseringen, men samtidigt med kapacitet att lagras 10, 20 kanske 40 år och bjuda på ständigt nya, subtila nyanser i doft och smak när det öppnas.

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2013 är ett kristallklart vin med gyllene, halmgula toner och en tät ström av små bubblor. Smaken är pulserande och nyansrik med inslag av mogen citrus i förening med nygräddad brioche – allt stöttat av en strålande syra och fin mineralton. Den långa, harmoniska eftersmaken rymmer diskreta nyanser av ingefära och lakrits.

Vinhuset Taittinger grundades 1734 och deras prestigechampagne Comtes de Champagne som skapades 1952 görs bara riktigt bra år. 2013 är den 40:e versionen sedan starten och har fått strålande recensioner av världens ledande vinkritiker. Vinet finns tillfälligt på Systembolaget i en lyxig presentförpackning. Det här är verkligen ett vin för de finaste ögonblicken i livet!

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2013
2 195 kr | 750 ml | Nr 90598 |