I Tjeckien är november inte bara månaden för nya viner, utan sedan urminnes tider gåsstekens månad. Alla nationer som har njutit av stekt gås har en magisk period gemensamt, nämligen första halvan av november. Då får gåsen sin sista hyllning genom en ugnsrätt. Det finns tre anledningar till den här tidpunkten: en kulinarisk, en mytologisk och en legendarisk.
Det kulinariska skälet är ganska tydligt. Under första halvan av november är gässen åtta till nio månader gamla, det vill säga i storhetstid av deras köttkvalitet och i idealstorlek.
Det mytologiska går tillbaka till antiken. Redan under det egyptiska kungarikets storhetstid, omkring 2500 f.Kr., var gåsen en eftertraktad delikatess. Den rostades på spett eller gräddades i het aska. Egyptierna värderade också gäss för sina egenskaper – fredlighet, mod, vaksamhet och lojalitet. Gåsflocken håller ihop en livstid, vilket kan vara över fyrtio år. Till dessa dygder har gåsen att tacka det faktum att den för första gången i historien var befriad från statusen som enbart livsmedel i pyramidernas land och kom under gudarnas beskydd. Sedan dess har gåsen tillägnats gudinnan Isis, livets och moderskapets beskyddare. Endast faraoner och präster fick äta gås.
Den sista anledningen, legendarisk, är kopplad till legenden om St. Martin. När han valdes till biskop av Tour of France år 371, ska han ha gömt sig i ett gåsskjul eftersom han trodde att han inte var värdig ett så högt ämbete. Men gässen förrådde honom med sina skrik, eftersom de är väldigt bra vakthundar. Som en påminnelse om deras skamliga handling, påstås han ha beordrat att gäss skulle dödas hans helgdag.
Med andra ord finns många anledningar att besöka Tjeckien på hösten. För ännu mer reseinspiration, läs här.
Vinets högtid
St. Martin Day är lika mycket vinmakarnas fest, som markerar slutet på vinskörden. Dessutom är det tiden då ungt vin har blivit moget och är redo att smakas; med den första flaskan öppnad enligt tradition den 11 november kl. 11.00. Vinmakare från Böhmen och Mähren har följt denna tradition, och gör till och med en ny genom att ansluta till festen med en St. Martin-vinprovning. Ungt vin passar perfekt till stekt gås då dess högre syra underlättar matsmältningen.
St Martins viner är de första vinerna från höstens skörd. Vinet lanseras på marknaden bara några veckor efter skörden, så det är avsett för omedelbar konsumtion. Vinproducenter rekommenderar att detta vin konsumeras innan kommande vår. Firandet i samband med öppnandet av ungt vin går tillbaka till kejsare Josef II:s period. Det var han som gav tillstånd att börja servera nytt vin från höstens skörd just på Martinsdagen.
Upplev firandet på plats!
Många händelser, som speciella menyer på restauranger, marknader och festivaler kopplade till St. Martins firande, äger rum under november månad i Tjeckiens alla hörn. En av de mest kända är till exempel The Wine Festival Český Krumlov, som mästerligt kombinerar utmärkta viner med kulinariska och kulturella upplevelser. Det kommer att erbjuda invånare och besökare vänliga och sällskapliga möten med vinkännare och vinälskare, den populära slottsvinfesten, höstfirandet av St. Martins viner, gastronomiska delikatesser och mycket mer. Läs mer här!


St. Martins Day i Prag
Pragborna älskar detta novemberfirande – det finns flera Martin Day-marknader i huvudstaden, där du kan smaka på en mängd olika gåsdelikatesser, traditionella Martin Day-kakor och, naturligtvis, ungt vin. Bege dig exempelvis till Náplavka, strandpromenaden på den östra stranden av Vltava, och njut av den livliga marknaden vid stranden av en tyst fladdrande flod. Jiřího z Poděbrad-torget är också en traditionell Martindagsmarknad.
Se till att besöka Svatá Klára, Prags historiska vingård, en del av Prags botaniska trädgård, som producerar sina egna martini-viner. Vingården Svatá Klára erbjuder magnifik utsikt över det närliggande trojanska slottet och Vltavadalen. Läs mer här!
Vinriket i södra Mähren
Södra Mähren är kärnan i den tjeckiska vinodlingen, och regionen kan naturligtvis inte lämnas efter när det gäller att fira Martins dag. Huvudstaden i södra Mähren, Brno, är värd för en av landets största Martin Days-marknader, varav den viktigaste delen är vinprovning – hundratals vinmakare från södra Mähren tar hit sina unga viner för att smaka och utvärdera. Du kan också besöka torget Náměstí Svobody i den södra metropolen och uppleva den tjeckiska vinkulturen på ett oförglömligt sätt. Läs mer här!
Martins Day-marknader och vinfestivaler hålls i ännu mindre städer och byar. Den pittoreska Mikulov är en fantastisk plats för att upptäcka lokala viner och vinodlingshistoria, liksom Valtice, en del av det UNESCO-listade kulturlandskapet Lednice-Valtice. Gamla vinkällare öppnar i Bořetice och Velké Pavlovice.
Laga din egen St.Martins Day-gås
Tillagningen av gåskött skiljer sig åt i olika kök i världen. Den tjeckiska rostade gåsen är kryddad med peppar och rosmarin, fylld med kastanjer och lever eller med äpplen, apelsiner och körsbär. Det är en klassisk delikatess eftersom den bevarar gåsköttets sanna sötma och smak. Här är ett gammalt recept från Böhmen på äppelfylld gås.
Gör såhär:
Tvätta gåsen utvändigt såväl som inuti och strö över salt och kummin (även inuti gåsen), låt stå svalt över natten. Ta ut den tre timmar före stekning och låt den nå rumstemperatur.

Värm ugnen till 130 ° C. Lägg den saltade gåsen i en kastrull med bröstsidan nedåt och ös på med vatten (upp till en fjärdedel av kastrullen), täck med lock och sätt in i ugnen.
Stek gåsen i tre timmar, under den tiden vänder du den flera gånger för att få den stekt från båda sidor, täck alltid med lock för att undvika att köttet blir torrt. Stick då och då i huden så att fettet kan rinna av. Vänta tills fettet smälter och ta sedan bort det eller använd för att ösa på gåsen.
Efter tre timmars stekning, garnera gåsen med äppelskivor och rosmarin och fortsätt rosta i ytterligare 40 minuter. Öka värmen till 170 ° C under de sista 20 minuterna och ta av locket för att få ett fint krispigt skinn. Ta ut ur ugnen och låt vila innan servering.
