DILLE PÅ GRÖNT

Karshamra gård några mil söder om Stockholm har blivit synonym med högklassiga ekologiska grönsaker. Det är förstås en anledning till att äkta paret Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard säljer direkt till toppkrogar som Adam&Albin, Mathias Dahlgren och Kagges. Så har de också själva en gedigen bakgrund i krogkök och matsal på bland annat Esperanto och Mistral. Duon har också gjort sig ett namn på att konsulta kring kombon kök och trädgård – alltid med en hållbar tanke. Nu vill de nå ut till den stora planteringsglada allmänheten med Odla örter, blommor och blad (Natur&Kultur). Boken, mer av en användbar praktisk guide än klassisk coffe table, bjuder in den fingerfärdiga läsaren på hela den magiska resa det innebär att odla själv; från de första frostnupna små fröna, via tips om redskap och jordskikt till den färdiga plantan på plats i köket. Och vips vaknar vårkänslorna av en salsa verde på svinmålla, koriander och syrlig tomatillo – eller en panzanella på stekta zucchiniblommor, salvia och brödsmulor.

Ur Gourmet 3-21

Av Lars Collin