Vad är det för skillnad på Prosecco och Cava?

Om du bestämt dig för att köpa mousserande vin står valet ofta mellan Prosecco och Cava. Utbudet är mycket stort inom dessa kategorier och det är bra att känna till vad det är som skiljer vintyperna från varandra. Så att du kan välja rätt vin för rätt tillfälle.

Två länder, två traditioner

Den mest grundläggande skillnaden mellan Prosecco och Cava är att Prosecco är ett italienskt vin medan Cava kommer från Spanien. Cava är ett vin som måste produceras och lagras hantverksmässigt, med en viss metod. Kortfattat handlar det om att den andra jäsningen ska ske i flaskan: För att ett vin ska få kallas Cava måste det också komma från en av 160 godkända kommuner och det ska lagras i minst nio månader innan vinet säljs.

När det gäller Prosecco finns det inte ett lika skarpt formulerat krav gällande tillverkningen men det finns tydliga regler för var vinet ska vara producerat. Här handlar det om regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien. Prosecco görs oftast med den så kallade charmat-metoden där den andra jäsningen sker i tank, istället för på flaska. Flaskjäsning, som ger en mer komplex smakprofil, förekommer dock bland de bästa prosecco vinerna.

Prosecco brukar vara sötare än Cava

Man ska inte generalisera för mycket men Prosecco har ofta en smakprofil med en fruktig sötma som beskrivs som lättsam och uppfriskande. Cava brukar vara torrare och bjuda på mineralitet och lite mer komplexa nyanser. En anledning till det är att Cava ofta lagras medan en Prosecco kan drickas väldigt ung.

Flaskjäst Prosecco utan restsocker som lagrats i flera år kan vara ganska lik en torr Cava som lagrats lika länge. Då är det främst valet av druvor som skiljer Cava och Prosecco från varandra.

Vilka druvor används i Cava?

Cava görs på en eller flera av följande druvor: macabeo, monastrell, pinot noir, xarel-lo, parellada,chardonnay, subirat parent, trepat och garnacha

Vilka druvor används i Prosecco?

Glera är den viktigaste druvan i Prosecco men även pinot noir, pinot blanc, pinot grigio och chardonnay används.

Klassificeringar

Cava och Prosecco delas in i en rad kategorier som hjälper dig att avgöra vad vinet har för smak och kvalitet. Hur indelningen görs är en av skillnaderna mellan Prosecco och Cava.

Cava indelas i olika kvalitetsnivåer baserat på lagringstid. Cava de Guarda har lagrats i minst nio månader, och Cava de Guarda Superior har lagrats längre än 18 månader. Beteckningarna Reserva, Gran Reserva och Cava de Paraje Calificado ges viner som har lagrats ännu längre än så. Brut Nature är en beteckning för Cava utan tillsatt socker. Sedan fortsätter det med Brut, Seco och Dulce där Dulce är det sötaste vinet.

Vi rekommenderar:

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva
169kr
Smaken är torr och frisk med inslag av mogna äpplen, rostat bröd och apelsin. Vi tycker att den görs sig utmärkt till rätter av fisk och skaldjur.
Cava Stars Organic
129 kr
Med sin balanserade sockerhalt på 0,6 g/100ml balanserar Cava Stars Organic på gränsen till en extra torr variant, men vi ser att den uppskattas även av Cava-älskare som har sina preferenser åt det något sötare hållet.
Omdömena är tagna från Winesociety – cava bäst i test

DOC, DOCG och Superiore är de tre vanligaste kvalitetsbeteckningarna för Prosecco. DOC är den enklaste och vanligaste proseccon och Superiore anses finast. Den torraste proseccon betecknas Brut och sedan följer Extra dry och Dry. Den sötaste, med mest restsocker i flaskan, betecknas som Demi-Sec. Brut Nature och Extra Brut förekommer för viner som är torrare än Brut, men de är ovanliga. Det finns ett väldigt stor utbud av Prosecco på Systembolaget och testa gärna flaskor med olika söthet för att lära dig hur stor skillnad det kan vara mellan en Demi-sec och Extra Brut. Nedan har vi två olika flaskor som vi kan rekommendera:

 

Ca’ Montini – Prosecco extra dry
109 kr
Smaken är torr och fruktig med trevliga inslag av äpplen, citrus, mandariner samt en välbalanserad mineralitet som eftersmak. Vi rekommenderar att servera Ca’ Montini Prosecco Extra Dry väl kyld och den passar utmärkt som välkomstdrink eller festbubbel, men även lättare fiskrätter och sallader.
Vin col Fondo
129 kr
Vinet är framställt enligt ancestral-metoden vart vinet får jäsa direkt i flaskan och är torrt med en väldigt hög syra, när vi provsmakade vinet känner vi direkt tydliga inslag av äpplen och päron, samt en hint av honung.
Omdömena är tagna från Winesociety – prosecco bäst i test

Prosecco och Cava vs Champagne Champagne är med rätta ett av vinvärldens starkaste varumärken. Vinhantverket i regionen är sofistikerat och många tar för givet att det är Champagne som gäller, vid finare tillfällen. Det går dock att hitta Prosecco och Cava som når samma höjder som fin Champagne, till betydligt lägre priser.