Lohas Viñedos vill göra ”the world’s most sustainable wine” under parollen: ”Lifestyle Of Health And Sustainability”, alltså Lohas.
Det relativt nystartade projektet drivs av spanska Pepe Raventós och amerikanska Chelsea Hoff, båda vinmakare. Amerikanska Chelsea Hoff arbetade med sin pappa i vinkällaren redan när hon var 13 år och har sedan dess utbildat sig på vinuniversitetet UC Davies och arbetat i världens främsta vinområden.
Pepe Raventós växte också upp i vingården, men med betydligt fler vinmakargenerationer bakåt i släkten. Familjeföretaget Raventós I Blanc hör till pionjärerna i den spanska regionen Penedès, och Pepe har på ett par decennier tagit företaget till en helt ny nivå.
Tillsammans utgör denna duo vinprojektet Lohas Viñedos, med målsättningen att vara världens mest hållbara vin. Än så länge finns ett rött vin på marknaden, men inom kort kommer ett par nyheter från detta välcertifierade vinvarumärke. Gourmet ställde några frågor till upphovsmannen Pepe Raventós.
Berätta om bakgrunden – hur uppstod det här samarbetet?
– Projektet ägs av mitt familjeföretag Raventós I Blanc. Vi har en lång relation med vår svenska importör Lively Wines som introducerade mig till familjen Hoff. Mitt och Chelsea Hoffs samarbete blev väldigt dynamiskt. Jag kommer ju från en vinfamilj i ”gamla världen” och Chelsea från ”nya världen”. Dessutom har jag hållit på länge medan Chelsea precis påbörjat sin karriär. Vinet är spanskt men uttrycket Lohas, “Lifestyle of health and sustainability”, kommer från Kalifornien.
Vingårdarna till ert första vin ligger långt från Penedès. Hur kom det sig att ni hamnade i Utiel-Requena?
– Vi sökte efter vingårdar intill Medelhavet som hade lång historia och lokala druvsorter, och hittade det runt staden Requena. Dessutom är vingårdarna, som ägs av lokala bönder, naturligt ekologiska eftersom klimatet är så gynnsamt.
Ni vill göra ”världens mest hållbara vin”. Vad skiljer ert vin från andra hållbart certifierade eller ekologiska viner?
– Det finns förstås massor av fantastiska ekologiska och biodynamiska viner i världen, men oftast stannar det där. Vinerna är inte hållbara fullt ut och producenterna tar inte ansvar hela vägen. Vi använder lättviktsflaskor, hållbarhetscertifierad kork och papper, vi klimatkompenserar i de fall vi inte kan vara helt koldioxidneutrala … Och viktigast av allt – när vi väljer importör i olika länder pushar vi dem att göra samma sak, att exempelvis välja miljövänliga transporter. Vid sidan av allt detta innebär hållbart också att ta både ett socialt ansvar och ett ansvar för hela samhällsmiljön.
Vilka är de största utmaningarna när man vill göra hållbart vin?
– Att minska onödigt resursslöseri och svinn under hela processen. Men också att hitta miljövänliga transporter – den delen av produktionskedjan behöver förbättras.
Hur ser framtiden ut för Lohas?
– Nu i mars kommer ytterligare två viner, ett vitt och ett rosé, med samma Lohasfilosofi. Vi kommer också att bli ännu mer transparenta genom att börja ange energideklaration på etiketterna.
ANDERS MELLDÉN
Ur Gourmet 2/2020