Recept: Buffelmozzarella med tomater och basilika-pistou

Den här tomatsalladen får extra fin smak av pistou på grön tomat och färsk basilika, och serveras med krämig buffelmozzarella. 

4 portioner 
200 g tomater 
4 klumpar buffelmozzarella
Pistou
1 grön tomat
1 vitlöksklyfta
1 tsk balsamvinäger
salt och malen vitpeppar
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja

Till servering
1 tsk flingsalt
krutonger av lövtunna lantbrödsskivor
Du behöver också
Stavmixer 

1. Dela tomaterna och låt mozzarellan rinna av. 
2. PISTOU: Skär den gröna tomaten i mindre bitar
Skala vitlöksklyftan. Skär av basilikan från krukan med 
stammar och blad.
3. Lägg ner den gröna tomaten och vitlöken i
ett litermått, tillsätt salt, peppar och balsamvinäger,
mixa med en stavmixer tills det får en slät konsistens.
4. Tillsätt basilikan och mixa ner den. Tillsätt oljan i en 
tunn stråle på samma sätt som när man gör en majonnäs. 
Krydda med salt och peppar. 
5. Servering: Fördela pistou i serveringsskålar, 
lägg sedan på tomater och till sist mozzarellan.
Strö över flingsalt och dekorera med krutongen. 

Läs om flera härliga recept och om Cuculo på Styrmansgatan på Östermalm
i senaste utgåvan av Gourmet. Gourmet nr 6-2024 tema Italien är ute nu!