Den här tomatsalladen får extra fin smak av pistou på grön tomat och färsk basilika, och serveras med krämig buffelmozzarella.
4 portioner
200 g tomater
4 klumpar buffelmozzarella
Pistou
1 grön tomat
1 vitlöksklyfta
1 tsk balsamvinäger
salt och malen vitpeppar
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
Till servering
1 tsk flingsalt
krutonger av lövtunna lantbrödsskivor
Du behöver också
Stavmixer
1. Dela tomaterna och låt mozzarellan rinna av.
2. PISTOU: Skär den gröna tomaten i mindre bitar
Skala vitlöksklyftan. Skär av basilikan från krukan med
stammar och blad.
3. Lägg ner den gröna tomaten och vitlöken i
ett litermått, tillsätt salt, peppar och balsamvinäger,
mixa med en stavmixer tills det får en slät konsistens.
4. Tillsätt basilikan och mixa ner den. Tillsätt oljan i en
tunn stråle på samma sätt som när man gör en majonnäs.
Krydda med salt och peppar.
5. Servering: Fördela pistou i serveringsskålar,
lägg sedan på tomater och till sist mozzarellan.
Strö över flingsalt och dekorera med krutongen.
Läs om flera härliga recept och om Cuculo på Styrmansgatan på Östermalm
i senaste utgåvan av Gourmet. Gourmet nr 6-2024 tema Italien är ute nu!