Lamlägg med harissayoghurt

Kökschef Fredrika Åström har varit med under nästan hela Talldungens resa.
Läggen är en tacksam styckningsdel på lammet, både saftig och vacker och dessutom ofta prisvärd. Här gnids köttet in med den nordafrikanska/arabiska chilipastan harissa och ugnsbakas sedan några timmar tills köttet är mört och saftigt. Framlägg är mindre och då kan det behövas en per person, baklägg ofta matigare och brukar räcka till två. 

4 PORTIONER

2-4 lammläggar beroende på storlek 
3 tsk harissa
2 tsk salt
2 dl tjock yoghurt + 2 tsk harissa vid servering

1, Värm ugnen till 150 grader. Blanda samman harissa och salt och 
gnid in läggen med blandningen. 

2. Lägg över i en ugnssäker forma och täck med lock eller folie. 
Baka köttet 3-4 timmar, beroende på läggens storlek. 

3. Sista halvtimmen kan lock eller folie tas av, och ytan
blir då lite karamelliserad. Läggarna är färdiga när köttet släpper 
lätt från benen.

4. Bottna en tallrik med yoghurten, drissla harissa över 
och lägg ner lammläggen i yoghurten. Servera till exempel 
med brödsallad på Talldungens vis, se separat recept på sidan 113 i 
Gourmet nr 4-2024 Sverigespecial.