En helt fantastisk dessert om består av flera olika komponenter. Bäst är att förbereda plommon i rom, plommonglass, chokladjord och tuiles så att det är bara att montera. Tuiles klassiska franska flarn som får vilken dessert som helst att bli riktigt festlig.
4 PORTIONER
Plommon i rom
2-3 plommon (ca 200g)
2 msk farinsocker
1 1/2 msk mörk rom
1/2 krm five spices
Plommonglass
450g plommon
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
Chokladjord
2 1/2 msk vatten
1 dl strösocker
44g mörk choklad
Chokladtuiles
0,6 dl (51g) strösocker
2 msk (27g) vatten
1/2 msk(17g) glykos
25g smör
2 1/2 tsk (5g) kakao
30g mörkchoklad
Chokladfondant
100g mörk choklad
100g smör
2 hela ägg + 2 äggulor
1 1/4 dl florsocker
3/4 dl kakaopulver
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 krm salt
Till dekoration
citronmeliss
Du behöver också
burk med lock
mixer
hushållstermometer
bakplåtspapper
ugnssäkra portionsformar
1. Plommon i rom: Skär plommonen i bitar och ta
bort alla kärnor. Värm upp socker och rom i en kastrull
på låg värme. Lägg i plommonen och tillaga till önskad konsistens.
Rör om då och då. Blanda sist i five spices. Häll upp på varm burk
och förslut med lock.
2. Plommonglass: Skär plommonen i bitar och lägg i kastrull.
Koka upp, sänk värmen till låg och sjud tills plommon är mjuka.
Mixa till jämn puré.
Häll i grädde och socker i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och
vispa ner plommonpuré och citronsaft. Häll över i en bunke, låt svalna och kyl
sedan glassmeten.
3. Chokladjord: Hacka chokladen i små bitar. Blanda vatten och socker
i en liten kastrull och koka upp till 135 grader.
Ta av kastrullen från värmen, vispa snabbt ner chokladen och slå
sönder de stora bitarna tills blandningen ser ut som jord.
4. Chokladtuiles: Blanda samman vatten, socker, glykos, kakaopulver och
smör i en kastrull. Koka upp, tillsätt chokladen och vispa till jämn smet.
Ta av från värmen och låt svalna. Låt blandningen kallna i kyl.
Värm ugnen till 180 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Bre ut ett tunt lager av den kalla smeten på plåten. Baka i ugnen 15-20 min.
Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar.
Häll den kylda glassmeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar.
5. Chokladfondant: Värm ugnen till 220 grader, över och undervärme.
Smörj portionsformarna. Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret i en
kastrull och ta av från värmen. Lägg ner chokladen i det heta smöret och
låt den smälta. Knäck ner äggen i en bunke. Blanda samman ägg, äggulor
och florsocker, vispa ej.
Häll ner choklad – och smörblandningen under omrörning. Blanda samman
kakao, vetemjöl och salt. Sikta ner blandningen i smeten och blanda allt
tillsammans till en homogen smet.
Fördela smeten i portionsformarna . Grädda tills ytan precis torkat,
ca 8 – 12 minuter. Låt Svalna något.
6. Servering: Lägg upp en fondant på varje serveringsassiett.
Lägg chokladjord bredvid och toppa med ett vackert ägg av plommonglass.
Dekorera med tuiles, plommon i konjak och citronmeliss.
Tips: Använder du inte glassmaskin så frys glassen i en bunke
med lock. Ta ut och rör om med 20 minuters mellanrum tills den är fryst.