VÅRKYCKLING I GJUTJÄRNSGRYTA

Receptet delas av Le Creuset.

INGREDIENSER

  • 2-3 kvistar timjan
  • 2-3 kvistar rosmarin
  • 2 msk havssalt
  • 1 msk nymald peppar
  • 2 citroner (ej ytbehandlade)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kyckling (1,5 kg)
  • 2 dl vitt vin
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 majrovor
  • Olivolja

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på 200° C.
  2. Finhacka timjan och rosmarin. Finriv skalet på den ena citronen. Blanda havssalt och peppar med de hackade örterna och citronskalet. Gnid in hela kycklingen med kryddblandningen.
  3. Skiva citronerna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Fyll kycklingen med vitlök och 4-5 citronskivor.
  4. Skala morötter och palsternacka och skär dem i stavar. Skrubba majrovorna och dela dem i halvor. Lägg grönsakerna i botten av grytan. Droppa över olivolja. Lägg ned kycklingen i grytan. Häll vitt vin över kycklingen. Fördela resten av citronskivorna runt kycklingen. Droppa över olivolja.
  5. Lägg på ett lock på grytan och sätt in den i ugnen. Stek kycklingen i en timme. Ta av locket från grytan och stek i ytterligare 15 minuter tills skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt.
  6. Skär upp kycklingen och lägg kycklingbitarna på grönsakerna. Rätten serveras i grytan.

Tips:

  • Observera att de flesta gjutjärnsgrytor har en fenolknopp på locket som tål 200° C. Le Creuset säljer en metallknopp till gjutjärnsgrytorna som tål de höga temperaturerna.