Thilda Mårtensson blev den första att vinna i den nya tävlingen Gastronomi Sverige Commis Award. Tävlingen hölls på Restaurangakademin och syftet med tävlingen är att få fler kvinnor att stanna i branschen och att få fler att ställa upp i internationella tävlingssammanhang.
Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet och hittills har ingen svenskkvinna deltagit i Bocuse d’Or.
De tävlande skulle tillaga en varmrätt för sex personer som serverades på tallrik. Årets huvudråvaror var Mälargös och vit sparris från Gotland. I juryn finns bland andra Malin Söderström och Ulrika Brydling och Sebastian Gibrand. Kockarna bedömdes på smak och textur, metod
och genomförande. Deltagarena var sex sistaårselever från Sveriges kockgymnasier.
Thila vann en resa för två till Bocuse d’Or Europe i Tallinn i höst och en
middag för två på Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira.
-Vi har länge försökt hitta vägar att inspirera fler unga kvinnliga kockar att
söka sig till Bocuse d’Or. Nu tar vi tag i den unga generationen för att
tidigt introducera fler kvinnor i kockyrket till tävlingssammanhang, säger
Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.
Av Malin Nordblom
Bild Viktor Fremling