Svegro Örtpesto – tillverkad av räddade överskottsplantor från växthuset

Svegro lanserar en helt ny produktkategori, Svegro Örtpesto i smakerna basilika, grönkål och koriander. Örtpeston tillverkas av räddade överskottsplantor från växthuset på Färingsö. Vilket bidrar till att minska svinnet från Svegros odlingar.

Nyheten Svegro Örtpesto tillverkas av ekologiska svenskodlade örter.  Smakerna den lanseras i är basilika, koriander och grönkål. Den är kallblandad och dessutom helt fri från nötter, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. De nya produkterna blir också de första att bära Svegros egen märkning Räddat grönt som används för produkter baserade på räddade råvaror, och fungerar som en del i Svegros övergripande hållbarhetsarbete.

– Räddat grönt är vårt sätt att varsamt ta vara på det som odlas. Vid odling, skörd och packning kommer det alltid att finnas örter och blad som inte kan säljas. De håller precis samma höga kvalitet som resten av våra plantor men kan vara för små, eller i överskott. Dessa blad räddas nu genom att gå vidare till tillverkningen av vår goda örtpesto, med målet att bidra till minskat svinn i hela matkedjan, säger Kristin Orrestig, Produktionschef på Svegro.

Utöver ekologiska örter och blad från Svegros odlingar på Färingsö innehåller samtliga smaker av örtpeston endast ett fåtal, noga utvalda ingredienser av hög kvalitet. Upplevelsen ska vara densamma som om produkten varit hemgjord.

Svegro Örtpesto kan användas till allt ifrån pasta, rotfrukter och grillat till olika vegetariska rätter, fisk, sallad och bröd. Produkterna finns i butik från v. 15. Rek. cirkapris: 36 kr/st.

Av Malin Nordblom