Sticky buns med lönnsirap och pecannötter

maple syrup recept

Vem kan motstå den här läckra skapelsen med gyllene färg, knapriga nötter och lönnsirap? En perfekt matchning till fika, både kaffe och te.

1 KAKA

25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
1 tsk kardemummakärnor, malda i
mortel
1 ägg
100 g rumstempererat smör
½ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl, plus lite mjöl till
utbakning
FYLLNING
200 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör
½ dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
Till pensling
1 ägg
½ dl lönnsirap
GLASYR
1 äggvita eller 2–3 msk lönnsirap
ca 3 dl florsocker
att strö över
1 ½ dl pecannötter och valnötter
DU BEHÖVE R OCKSÅ
hushållsassistent
bakduk
elvisp
springform, 24–26 cm diameter
smörpapper

1 Värm ugnen till 200°. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Häll mjölken över jästen. Lägg i
alla ingredienser och arbeta degen smidig ca 10 min, tills den är blank och smidig.
2 Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila 1–1 ½ timme. Smörj formen och lägg ett smörpapper i bottnen.
3 fyllning: Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Tillsätt smör, farinsocker och vaniljsocker. Vispa ihop med elvispen till en mjuk och fluffig fyllning.
4 Vänd upp degen på ett lätt mjölat underlag. Knåda ut brödet till en rund bulle. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50 x 30 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop på längden. Skär upp rullen i 14–15 bitar. Lägg bitarna i formen med snittytan uppåt, lägg på en bakduk och låt jäsa 30 min.
5 Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla bullarna i formen. Grädda mitt i ugnen 18–20 min, tills de fått fin färg.
6 Vispa äggvitan till glasyren lätt och blanda samman med florsockret, eller vispa ihop florsocker och lönnsirap. Ta ut den färdiga kakan ur ugnen, pensla med lönnsirap, ringla över glasyren och strö över nötterna.

Recept Elisabeth Johansson Foto Susanna Blåvarg

Ur Gourmet 1-21