SKÅNSKA GASTRONOMIPRISETNOMINERINGAR 2018

Talldungen Bild: Malin Nordblom

Skånska Gastronomipriset är den skånska gastronomins förnämsta utmärkelse. I samband med en stor galamiddag på Malmö Rådhus delas priset ut till personersom utfört särskilt utmärkta insatser för den skånska mat- och dryckeskulturen.

2018 års jury består av Titti Qvarnström, Marie Skogström, Malin Broman, Nina Christensson, Tareq Taylor, Jan Hedh och Thomas Kuuttanen (juryns ordförande).

Årets Skånska Vinpris

* Mischa Billing

* Arilds Vingård

* Håkan Nilsson

Årets Skånska Spritpris

* Saturnus

* Ingvar Rönde

* Skånska Spritfabriken

Årets Skånska Stjärna

* Lotta Ranert

* Martin Morand

* Alexander Sjögren

Årets Skånska Värdskap

* Vollmers

* Talldungen

* Daniel Berlin

Årets Skånska Krog

* Vollmers

* Mutantur

* Daniel Berlin

Årets Skånska Hederspris (tillkännages på galan)

Årets Skånska Mångfald (tillkännages på galan)

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium (tillkännages på galan)

Sällskapet Malmö Akvavit

Sällskapet Malmö Akvavit är en ideell sammanslutning av personer från Skånes närings-, samhälls-, kultur- och restaurangliv. Sällskapets syfte är att stödja och främja gastronomi och dryckeskultur i Skåne, Sverige och världen.

Årets skånska stjärna

Lotta Ranert

Med en härlig passion och smakrik idérikedom har Lotta Ranert inte bara berikat, utan också fördjupat upplevelserna i Skånes matlandskap. Hon har helt enkelt satt Pink Chili i Spettekakan.

Martin Morand

Desserternas mästare, Martin Morand, har en konditorrock prydd med de mest kristyrglänsande medaljerna. Martin har gjort sig ett världsnamn på den söta desserthimlen. – och Skåne till ett ljuvligare landskap.

Alexander Sjögren

Den medaljprydda Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren har gått sin egen väg i det skånska matlandskapet och skapat en formidabel restaurang där det lilla möter det stora i ständig smaksymfonisk förändring.

Årets Skånska Värdskap

På vänliga Vollmers möter en avspänd och öppen famn alla gäster utan tillsnofsade manér. En stor del i värmen har sommelieren Karin Chudzinska vars värdskap lyser lika starkt i restaurangen som Michelinstjärnorna ovanför.

Daniel Berlin

Att besöka stjärnbeströdda Daniel Berlin i Skånes Tranås är som att komma hem till den varmaste och vänligaste familjen på hela Österlen. Det lilla och familjära blir inte mer smakfullt än hos Daniel Berlin.

Talldungen

En av Sveriges charmigaste restauranger ligger i lilla Brösarp. Här möter Skåne Toscana, hit reser världens stora matskribenter – och de glömmer det aldrig. När mat kryddas med bemötande och värdskap är Talldungen en världskrog.

Årets Skånska Spritpris

Saturnus

Med sitt livsverk Saturnus har familjen Liepe satt smak på Sverige i generationer. I dag är Saturnus ett modernt högkvalitativt företag i absolut gastronomisk framkant.

Ingvar Rönde

Med sin Malt Whisky Yearbook har Ingvar Rönde tagit plats bland vår tids främsta whiskyskribenter. Ingvar hyllas över hela världen för sin ambition och förmåga att oförtröttligt berika whiskyns smaker med kunskap.

Skånska Spritfabriken

Skånska Spritfabriken i Sandby är ett litet gårdsdestilleri med magiska pannor. 2017 blev deras gin utsedd till världens bästa för Gin och Tonic – och då hade juryn inte smakat deras whisky eller äppelbrännvin.

Årets Vinpris

Mischa Billings unika smaksinne har burit henne hela vägen från Lundakrogen Petri Pumpa till folkkär programledare i TV4. Tack vare Mischa har det svenska folkhemmet berikats med kunskap och insikter i vinets magi.

Arilds vingård

Mycket tack vare Arilds Vingård har Skåne blivit ett vinlandskap som i sina bästa stunder leder tankarna till både Bordeaux och Bourgogne. Vill man uppleva vin och upplevelser kring vinet är Kullabygden numera ett Provence.

Håkan Larsson

Författare, redaktör, vinskribent, matorakel, det spelar ingen roll vilken prestigefull etikett man sätter på Håkan Larsson så får man en smakfull cuvée som på ett begripligt och smakfullt vis alltid serverar ett glas god kunskap.

Vollmers

Tänk att en av Skånes, Sveriges och Europas bästa krogar kan vara så öppenhjärtig, varm och inbjudande som Vollmers – som en kvarterskrog i Paradiset. Hit kommer man inte för att spegla sig i Michelin-glansen, hit går man för att det är så magiskt gott, och trevligt.

Daniel Berlin

Till lilla Skånes Tranås reser numera matskribenter från hela världen, och alla känner sig hemma. Daniel Berlins krog är en oas i det skånska matlandskapet, berömd för det bästa och belyst av dubbla stjärnor.

Mutantur

Alexander Sjögrens Mutantur har givit Malmö och Sverige en ny slags matfilosofi. Ur den digra menyn växer små rätter till stora matupplevelser. Här bokar man inga bord, här droppar man in och låter sig villkorslöst förföras.