Skaldjursäventyr i Fiskebäckskil

Bild Malin Nordblom

I sommar bjuder whiskyvarumärket Talisker in till ett saltstänkt skaldjursäventyr tillsammans med Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil. Skaldjursäventyret i Fiskebäckskil är en del av Scandinavian Detours, en äventyrsguide Talisker tagit fram tillsammans med några av Skandinaviens främsta äventyrare. Äventyret kommer bjuda på en skaldjursupplevelse i sann Bohuslänsanda.
Fiskebäckskil är idag mest känt som ett pittoreskt sommarparadis på den Bohuslänska kusten, med dess röda sjöbodar, kaptensvillor, fiskarstugor och solvarma rödskimrande klippor. Men när Fiskebäckskil grundades på 1500-talet, var det som ett av Sveriges första fiskelägen. I sommar bjuder därför whiskyvarumärket Talisker in till Fiskebäckskil för ett riktigt skaldjursäventyr ute på Skagerrak.
Hela upplevelsen kommer utgå från Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil och kretsa kring det lokala fisket. På skaldjursäventyret kommer gästerna att få åka ut med en fiskebåt och fiska skaldjur ute till havs. I anslutning till skaldjursfisket kommer det att bjudas på lunch ute på en ö i skärgården utanför Fiskebäckskil. Kvällens middag kommer avnjutas på Restaurang Brygghuset, där Brygghusets kockar kommer att tillaga och bjuda på dagens fångst. Till maten serveras whiskycocktails komponerade av Emil Hed, en av Sveriges bästa bartenders. Kvällen avslutas med en whiskyprovning i Restaurang Brygghusets egen whiskyhörna, ledd av Restaurang Brygghusets whiskyexperter. Natten spenderas på Slipens Hotell, där även frukost ingår dagen efter.
Menyn är komponerad av kockarna på Restaurang Brygghuset och stjärnbartendern Emil Hed, vanligtvis tillhörande Svartengrens i Stockholm. Tillsammans kommer de presentera maträtter och cocktails som gifter sig perfekt med varandra och som andas Västkusten.
− Det ska bli väldigt kul att vara en del utav något som främjar naturen vi har runt omkring oss och de råvaror den erbjuder. Det finns såklart oändliga smakkombinationer man kan använda sig av vid utvecklandet av cocktails, men som grundregel handlar det om att hitta en balans i syra, sötma och umami mellan drycken och maten. Utifrån det kan man leka runt med andra smaker som kompletterar maten. Fokus för mig kommer ligga på att försöka matcha de smaker som sticker ut i varje rätt, mer än på själva fisken och skaldjuren, säger Emil Hed, bartender.
Ännu fler äventyr
Utöver skaldjursäventyret lanserar även Talisker en uppdaterad version av Scandinavian Detours, en äventyrsguide utvecklad tillsammans med några av Skandinaviens främsta äventyrare. Guiden lanserades första gången sommaren 2017, med bidrag från äventyrare som Jakob Gjerluff Ager, Emma Svensson, Mikael Lindnord och Tonje Blomseth. I år kommer även Lasse Hansen från The Woolfpack Gym ansluta sig till de äventyrare som varit med och bidragit till äventyrsguiden. Lars deltog i senaste upplagan av Talisker Whisky Atlantic Challenge, en roddtävling som sker från Kanarieöarna till Västindien. Lasse Hansen har nu hjälpt till att identifiera fler gömda pärlor i Skandinavien. Besök Scandinavian Detours hemsida för några av Skandinaviens mest spektakulära och natursköna platser, allt samlat i en inspirerande äventyrsguide.


− Taliskers DNA bygger till stor del på upptäcks- och äventyrslust, då Talisker grundades av bröderna MacAskill som i början av 1800-talet rodde över atlanten. Då de två första åren av Scandinavian Detours varit en succé, påvisar det att både Talisker och skandinaver har ett sug efter äventyr och upptäckt. Genom att vidareutveckla konceptet Scandinavian Detours hoppas vi kunna inspirera till ännu fler skandinaviska äventyr och upptäckter, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Luxury & Scotchs C&E Manager på Diageo


Skaldjursäventyret kommer äga rum 28 & 29 juni samt den 23 & 24 augusti, och hela äventyret kommer att kosta 2 795 SEK per person. För att läsa mer och boka, besök: https://www.brygghusetkrog.se/scandinaviandetours