SAS satsar på mer vegetariskt!

Hällestads svamp SAS/Andy Prhat

Från och med juni utökas SAS New Nordic koncept med två vegetariska menyer eftersom de ser ser ett ökat intresse för plantbaserade råvaror bland resenärerna. SAS kommer att använda sig mer av säsongsanpassade rätter som är tillagade med lokalt producerade råvaror. Man kommer bland annat att hitta Gul vretärt, Gråärt och Gotlandslinsen renässans i de vegetariska rätterna. Även handplockade ekologiska svampar från Hällestadssvamp i Skåne kommer att levereras till SAS. Hällestadssvamp stod även för svamparna till det Svenska Kocklandslaget som vann i Culinary Cup i Luxemburg i vintras!


”Det är fantastiskt att vi kan ha ett nära samarbete med mindre producenter från hela Skandinavien för att utveckla vår kulinariska ambition utifrån nordisk tradition och ursprung,” säger Karl Sandlund, Executive Vice President Commercial.Den ena av de två nya menyerna innehåller blomkål grillad i camelinaolja med sallad bestående av Gotlandslins, svartbönor och rödbetsbetsinkokt matvete. Den andra består av dill- och pepparrotsinlagd svamp tillsammans med en kålrotsallad.


Ett flertal av de ekologiska producenterna, som står för råvarorna till de båda vegetariska menyerna, kommer via Nordisk Råvara från Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland, Stora Bjälösa i Vreta Kloster, Östergötland, Pesula gård i Kukkola i Tornedalen, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland, Fagra slätt i nordöstra Skåne samt Camelinaolja från By Ranch, Björksund i Södermanland.

Malin Nordblom