Klassisk julmat i all ära, men varför inte överraska med något roligt som inte testats innan? Vi tipsar om spännande julrecept med krispig fetaost, saftig saffranskaka med glasyr och griljerad julomi som passar till både stora och små!
Köttbullar, prinskorvar, sill, potatis, ägg, brysselkål… ja, julbordet kan vi vid det här laget. Men vore det inte kul att testa något nytt? Överraska familjen, släkten och vännerna på något som inte brukar ta plats på bordet.
Fler spännande recept hittar ni hos Fontana .
Pankopanerad fetaost
Den här rätten passar perfekt som en förrätt eller till glöggenminglet. Fetaosten är så god med sin sälta ihop med den söta glöggen.
Ingredienser:
2 st fetaostar
2 dl pankoströbröd
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl granatäpplekärnor
2 msk grekisk honung
olivolja att steka i
Gör så här:
1.Ta ut fetaosten ur paketet och badda dem torra med lite hushållspapper. Förbered tre fat, ett med vispat ägg, ett med mjöl och ett med panko. Bryt fetaosten i önskade storlekar. Doppa fetaosten ett i taget, först i ägg, sen i mjöl, sen i ägg igen och sen sist i panko.
2. Värm upp en stekpanna med rikligt med olivolja till medelvärme och lägg ner några bitar fetaost i taget i stekpannan. Det ska vara tillräckligt varmt för att fräsa, men inte så varmt så att det bränns. Stek i några minuter per sida utan att röra dem för mycket så att paneringen blir gyllenbrun. Ta upp dem ur pannan och lägga dem på ett fat. Ringla över honung och strö granatäpplekärnor över osten. Smaklig måltid!
Griljerad julomi
Testa göra en ”julskinka”-grilloumi. Med den söta senapsgriljeringen tillsammans med den salta grilloumin blir det en fantastisk smakkombination.
Ingredienser:
1 frp Fontana Grilloumi Orginal, 750 g
1 ägg
2 msk grov skånsk senap
2 msk dijonsenap
1 dl strbröd
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 150 grader. Lägg grilloumin på en plåt med bakplåtspapper. Baka i 30 minuter.
2.Ta ut grilloumin från ugnen och höj värmen till 225 grader.
3.Blanda ägg och senap. Pensla grilloumin med blandningen och strö lite ströbröd över.
4.Baka i ytterligare 10 minuter. Ta ut ur ugnen och skriva upp medan osten är varm, gärna på knäckebröd med senap.
Griljerad julomi
Saffranskaka med fetaostfrosting
En saftig och julig kaka med grekiska smaker. Den är bakad med vår olivolja One och toppad med en god frosting gjort på fetaost.
Ingredienser:
4dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 dl One olivolja
3 dl möjlk
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
Fetaostfrosting:
150g fetaost
3 dl florsocker
Skal och saft från 1/2 citron
Granatäpplekärnor och rosmarinkvistar till dekoration
Saffranskaka med fetaostfrosting
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, saffran, bakpulver och salt.
2.Blanda ner olivolja och mjölk och rör försiktigt till en jämn smet.
3.Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda ca 25-30 minuter. Prova med en sticka om den är färdig. Ta ut den och låt kallna.
4.Smula fetaosten och ha i florsocker. Blanda ihop med en gaffel. Riv ner skalet från citronen och pressa ner saften. Mixa den slät med en stavmixer.
5.Häll fetaostfrostingen på kakan och granera med granatäpplekärnor och rosmarinkvistar.