RÖKIG PREMIÄR VIAPLAY

Den 29 november har Niklas Ekstedts nya originalserie Food & Fire premiär på Viaplay. Driven av nyfikenhet, fascination och kunskapstörst har Niklas rest över hela världen för att lära sig nya matlagningstekniker präglade av elden. Gourmet.se träffade Niklas och fick avnjuta en eldig lunchmeny med bland annat kolgrädde, rökt rensadel och vedugnsbakade skrädmjölssmulor. 

Minns du när första tanken på din tv-serie föddes? 

Jag minns inte exakt när idén föddes och det var ingen blixt från klar himmel utan snarare något som växte fram tack vare alla gäster som kom till restaurangen. Ju mer de berättade om tekniker och minnen från sina respektive länder som Peru, Italien och Finland, desto nyfiknare blev jag och ville veta mer. 

Vad är syftet med serien?

Jag vill visa att mat över öppen eld inte bara är en grill eller något som män gör på en bakgård, utan att det verkligen är en del av matkulturer som finns på så många fantastiska platser runt om på jorden. Min förhoppning är att matglada människor ska upptäcka att matlagning inte bara handlar om fina restauranger och råvaror utan snarare om hur man tekniskt lagar mat. 

Du gillar att bilda och förkovra människor? 

Jag tror att det kan ha att göra med att min mamma var montessorilärare, och att hon hela tiden pedagogiskt ville få oss barn att förklara när vi gjort något. Det finns kvar hela livet och så fort jag gör något vill jag berätta och dela med mig för många. Jag vill att min entusiasm ska göra nytta och inte bara gå ut över mina närmast vänner. Det känns så bra att fler få lära sig nya sidor av en matlagningsteknik som utvecklats sedan människan tände den första elden.

I Food & Fire, som spelas in på engelska, reser Ekstedt till Baskien, Texas, Finland, Peru, Istanbul och Neapel – sex regioner med helt olika sätt att använda elden i sin kultur. I Texas finns exempelvis världens kanske bästa grillade kött som tillagas långsamt i enorma “barbecue pits”, medan peruanerna använder eldtekniker som sträcker sig tillbaka till Inkakulturen.

Av: Sonja Björk Ebert