Robert Smith

Bild Malin Nordblom

Robert Smith kommer ursprungligen från Lincolnshire. Men han har både arbetat sig runt i Sydamerika, varit barchef på Beresford Hotel och Ivy (Merivale Group) i Sydney och varit barchef på Ljunggrens. Idag hittar man honom på Takbaren i Stockholm. Vi ställde våra Snabba Frågor till Robert: 

Var utbildade du dig till bartender?

– Jag lärde mig det i London. Men när jag flyttade till Stockholm så blev jag riktigt intresserad av cocktails för standarden är så hög i Sverige. Jag fick en annan känsla för det när jag flyttade hit. 

Har du någon favorit ingrediens i dina cocktails?

– För mig är balansen mellan surt och sött viktigast. Jag tycker att många blandar för sura drinkar. Vi försöker att hitta en bra balans i det sura och söta. 

Vilka är dina favorit sprit?

– Hernö Gin för nya typer av drinkar. 

Din största merit? 

– Jag är väldigt fokuserad på gästernas upplevelse, och här på Tak har det varit ett otroligt roligt jobb som jag är stolt över. Jag är även väldigt stolt över att vi lär upp nya bartenders. För det råder brist på bra bartenders.

Har du en signature cocktail? 

– Kaknästornet, med gin, mjölkpunch, hallon, kanel, anis, apelsin och citron zest. Som vi toppar med champagne. Den måste förberedas innan eftersom den ska koaguleras. 

Vilket är ditt favorit matland?

– Italien. 

En av dina mest minnesvärda matupplevelser? 

– Det är när jag hade varit ute och fiskat utanför Sydney. Vi grillade fisken och hade beställt två dussin ostron. Enkelt och otroligt gott!

Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?

– Jag lagar egen färsk pasta, gärna ravioli med Butternut Squash och salvia. Med en brynt smörsås med salvia, citron och ost. Men ofta har vi fantastiska frukostar ihop, olika sorters ägg, avokado, Patata Bravas och en massa annat gott. 

Har du någon ny dröm i yrkeslivet? 

– Att öppna ett eget opretentiöst ställe som serverar tidiga luncher, småplock, cocktails… Ett ställe som påminner om Bar Termini i London. 

Finns det något du tycker den svenska bar och restaurangscenen saknar?

– Det borde finnas en Hospitality Minister i Sverige. 

Av Malin Nordblom