Premiär för löjromssemla på Clarion Sign

Nordiska smaker när Clarion Sign Hotel i Stockholm skapar löjromssemla. Besök gärna restaurangen eller skapa din egen semla hemma.

Text: Sonja Björk Ebert Recept: Tomas Bengtsson Foto: Clarion Sign Hotel

Det tog kökschefen Tomas Bengtsson tillsammans med hotellets konditor Harriet Uusimäki minst ett par månaders arbete och nio varianter av löjromssemlan, innan de var riktigt nöjda med sin nya skapelse. Löjromssemlan är Hotel Clarion Signs tolkning av svenskarnas mest älskade bakverk, fast utan socker och kardemumma.
– Det är många som provat att tolka den klassiska semlan, och nu var det dags att göra något riktigt annorlunda, berättar Tomas Bengtsson.
Hur kom ni fram till den här smakkombinationen?
– Vi ville använda oss av svenska råvaror och få in de nordiska smakerna. Vad är mer svenskt än Västerbottenost som vi använde oss av i våra hembakade briochebröd och svensk löjrom från Kalix, och till det vispad crème fraîche och lite dill. Vi försökte visserligen få in lite kardemumma men det funkade inte, berättar Tomas och ler.

Hur avnjuts löjromssemlan bäst?

–Tack vare att semlorna är små passar de utmärkt som ett tilltugg, ja gärna tillsammans med ett glas bubbel!

LÖJROMSSEMLOR

Brioche med Västerbottenost, citron crème fraîche, picklad lök och Kalix löjrom

Recept för 4 personer  (3 semlor var)

Brioche 

48 g ägg

4 g jäst

80 g vetemjöl

2 g salt

8 g strösocker

50 g smör 

30 g Västerbottenost

1 ägg för pensling 

Gör så här

  1. Blanda ingredienser, förutom smöret, salt och Västerbottenost, i en degblandare. Kör degen på låg hastighet i ca 10 min. Lägg sedan i saltet och blanda ca 5 min. Mata sedan in smöret försiktig, lite i taget. Avsluta med Västerbottenosten.
  2. Lägg i salt och avsluta med tärnade smöret och blanda ner lite i taget i degen.
  3. Blanda ner Västerbottenosten
  4. Plasta  degen låt vila i kyl över natten.
  5. Dela degen i 15 g bitar och rulla dem runda.
  6. Jäs i ca 1 h.
  7. Pensla med ägg. baka på 185 grader i 10-12 minuter.
  8. Ta ut Briocher och låt svalna

Fyllning

60 g Creme Fraiche 

¼ Citron skal

60 g Kalix Löjrom

1 kvist Dill

  1. Vispa creme fraiche och citronskal tills den tjocknar 

Picklad rödlök

1 Rödlök (liten)

2 msk Ättikssprit

4 msk Strösocker

4 msk Vatten

  1. Koka upp ättika och vatten. Rör ner strösocker och låt svalna.
  2. Skala rödlöken. 
  3. Skär rödlöken i 2 mm skivor
  4. Lägg löken i den kalla ättikslagen. låt svalna

Montering av semla

  1. Skär toppen av semlor
  2. Spritsa en ring av citroncremefraiche 
  3. Lägg avtorkad picklad rödlök
  4. Spritsa löjrom 
  5. Garnera med en dill
  6. Lägg på locket