Premiär för Château Bouscassé i toppåret 2019

Drick nu eller lagra länge, länge…

Det är en balansakt att göra ett vin som är gott att dricka ungt men som klarar att lagras i årtionden. Antoine Viery som numera leder verksamheten på anrika Château Bouscassé i sydfranska Madiran bevisar med toppårgången 2019 att han har full kontroll. En klassiker i modern tappning firar framgångarna med en ny etikett, ljusare, mer elegant och i takt med tiden.

Alain Brumont är en levande legend i vinvärlden. 1979 fick han ärva slottet Château Bouscassé av sin far och han var närmast besatt av att visa världen att traktens stora druva, den mycket tanninrika Tannat, skulle kunna göra rödvin av absolut världsklass. Succén var ett faktum redan efter några år då hans vin vann en blindprovning mot de allra bästa slotten i Bordeaux.

Alain Brumont är fortfarande dagligen närvarande i arbetet, trots att han är 78 år, och älskar att prata vin med slottets besökare. En oslagbar ambassadör för distriktet Madiran, druvan Tannat och slottet Bouscassé. Men idag är det hans styvson Antoine Viery som har huvudansvaret. 2019 är den andra årgången som bär arvtagarens signum.

2019 är en storartad årgång, kanske den bästa på fem år. Den visar upp vad vi siktar på med vårt vin – tydligare terroir, mer precision. Vi har valt att lyfta fram vinet med en ny etikett som symboliserar vår strävan. Den är ljusare och mer elegant, mer i takt med tiden. Metoderna förändras och vi vill att etiketten ska visa att vi följer med vår tid. Vi exporterar vinet till 46 länder, men Sverige får äran att vara först ut av alla att njuta av nyheten.

Alain Brumont Château Bouscassé 2019
189 kr | 750 ml | Nr 2204 | Alk 13,5%

Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat (70%), Cabernet Franc (25%), Cabernet Sauvignon (5%)
Karaktär: Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av mörk frukt som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, örter, lakrits, kakao och ceder.
Passar till: Kraftigare kötträtter, gärna serverat med gräddsås eller krämig potatisgratäng som rundar av tanninerna. Bouscassé och bearnaise är en lysande kombination.

Recension
93+ av Robert Parker Wine Advocate
15/8-2024

Relaterade länkar