Premiär för årets svenska färskpotatis

Årets första frilandsodlade färskpotatis är här. Lidlvar med på plats idag när de första ädla knölarna skördades klockan 11 i Vejbystrand på Bjärehalvön.Enligt tradition anordnade Svensk Potatis en budgivning om den första skörden och för andra året i rad vann Lidl, med det högsta budet på 2 000 kronor per kilo.

Potatisodlare Jonas Gustavsson i Vejbystrand var tillsammans med Victor Eriksson från Torekov, först ut med att plocka de första primörerna av sorten Swift. I budgivningen om de dyrbara potatisarna, anordnad av Svensk Potatis, vann Lidl med ett bud på 2 000 kronor per kilo, en total summa på 80 000 kr för 40 kilo. Hela summan skänks direkt till Team Rynkeby God morgon Lund/Barncancerfonden.Svensk Potatis skänker motsvarande summa till de två potatisodlarna.

 

Vi är väldigt glada över att vinna budgivningen för andra året i rad! Inte bara för att vi brinner för svenska råvaror och matglädje, utan för att vi dessutom i samma slagbidrar till Barncancerfonden och deras viktiga arbete, säger Peter Reisenzein, Inköpare Frukt & Grönt Lidl Sverige.

Potatisen sattes den 1 mars och i år har det tagit knappt två månader för potatisen att växa klart. Framförallt är det värmen under påsken som drivit på tillväxten av den frilandsodlade färskpotatisen.Vem som får glädjen att smaka på årets första potatis är fortfarande hemligt. Förra året skänkte Lidl skörden till äldreboendet Vardaga Silverpark och matsvinnsprojektet Sopköket.

Lidl Sverige säljer endast svensk potatis och jobbar nära svenska odlare över hela landet. Bland livsmedelskedjans sortiment kommer över 30 procent av varorna från svenska leverantörer och frukt och grönt säljs under det egna varumärket Himlajord. Lidls har högt ställda krav på sina leverantörer och begär bland annat att odlarna använder mindre bekämpningsmedel än vad EU:s regler kräver. De odlare som livsmedelskedjan samarbetar med får endast använda en tredjedel av tillåten mängd bekämpningsmedel i konventionell odling.