Pedro Passinhas

Chef Pedro Passihas Photo Malin Nordblom

Pedro Passinhas är en portugisisk Le Cordon Blue och Michelin tränad kock som har arbetat på flertalet Michelin krogar i London som Fat Duck, Gavroche och The Square. Idag driver Pedro Passihas portugisiska krogen Botica i Finnboda Hamn, Stockholm.

Kan du berätta vad det var som gjorde att du valde att utbilda dig till kock?

-När jag växte upp så tog mina föräldrar alltid med mig till olika restauranger ända från en väldigt ung ålder, och jag älskade det! Jag fick prova på många olika sorters maträtter, och gillade känslan som finns på restauranger. Det fick mig även att bli nyfiken på hur man kan variera mat genom olika sorters texturer, smaker och kombinationer. När jag väl startade att laga mat själv så hittade jag inspiration för det överallt.

Vad är det största utmaningen med att laga portugisisk mat i Sverige?

-Portugisisk mat är väldigt enkel och ren och vi respekterar de naturliga smakerna man får av utav ingredienserna. Maten är inte för bearbetad, och ingredienserna ska vara så färska som möjligt. Det svåraste är att hitta färska och hållbart odlade råvaror. Vi är dock väldigt flexibla och ändrar menyn efter vad vi hittar för råvaror för tillfället.

Kan du beskriva dig själv med fem ord?

-Passionerad, kreativ, älskvärd, givmild och sällskaplig.

Hur mycket av dina Michelin kunskaper använder du idag?

-Det är svår att skaka av sig vad man har lärt sig. Jag ska inte beskriva en massa olika komplexa tekniker men jag använder en massa olika coola koncept när jag lagar våra rätter. Jag vill kunna erbjuda spännande och goda maträtter samtidigt som jag vill att gästerna ska känna sig hemma på Botica.

Vad är det första du tittar på när du besöker en annan restaurang?

-Hur man välkomnas, eller i visa fall hur man ej välkomnas. Maten är endast en av de kritiska aspekterna när man besöker en restaurang, men service är väldigt viktigt. Man ska alltid välkomna gästerna ordentligt.

Om du skulle rekommendera en rätt på er meny, vilken skulle det vara?

-Vår piri-piri kyckling helt klart, en tradiotionell rätt som passar alla!!

Kan du dela ett minnesvärt matlagnings ögonblick från tiden i London?

-Den första gången jag lagade mat åt min fru, hälleflundra med fänkålssallad. På den tiden var hon vegetarian men jag visste inte om det. Som tur är älskade hon fisken, och än idag säger hon att jag är den som är skyldig till att hon blev pescatarian.

Vad ger dig inspiration för nya maträtter?

-Sverige har fyra säsonger och det är väldigt inspirerande! Varje säsong kommer med nya huvudingredienser. På hösten till exempel är det rotsaker, under vintern tillagar jag mycket soppor och stuvningar och på våren ramslök, färsk lök, vildlök och färska kryddor!

Vad skulle du arbeta med om du inte var kock?

-Jag är en riktig ljudnörd så jag skulle definitivt vara en ljudingenjör.

Vad har du för framtidsplaner?

-Jag skulle vilja ha ett eget ställe i stan där jag kunde servera Piri Piri och petiscos (snacks). Enkelt och mysigt, förhoppningsvis är det möjligt efter Covid. Här skulle jag även vilja ha ett portugisiskt bageri bredvid och en portugisisk Deli där man kunde handla portugisiska charkuterier, olika konserver, olivolja, vinäger och mycket annat gott från Portugal. Det är stora drömmar som kräver en investerare, men jag tror att det skulle bli bra. Det jag helt enkelt vill göra är att ta den portugisiska kulturen till Stockholm genom mat och hantverksprodukter.

Vad har du för svensk favoriträtt?

-Västerbottenpaj och allt med kantareller!

 
Intervju och Bild Malin Nordblom