Nya Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget presenterades idag

Idag presenterades två nya lag som ska tävla i professionell matlagning för Sverige i de officiella mästerskapen Culinary World Cup 2022 i Luxemburg samt Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Kocklandslagen har beslutat att visa vägen i restaurangbranschen med ett nytt, modernt och inkluderande ledarskap. I Juniorkocklandslaget är fyra av elva tjejer. Kocklandslaget leds av historiens första kvinnliga coach Marie Skogström och här ingår bl a Årets kock Ludwig Tjörnemo, Mathilda Ewaldh och Ida Bauhn samt tidigare medlemmarna Anton Husa och Kasper Kleihs. Kockar från Aira, Étoile, Portal, Oaxen, Hantverket, Mutantur och många fler restauranger på hög nivå ingår i lagen som representerar Sverige.

”Det känns bra att kunna presentera den nya tidens kocklandslag. Med dessa landslag visar vi inte bara upp den svenska moderna, världsledande matlagningen på unika råvaror med högt tekniskt kunnande i världen utan också vårt svenska moderna ledarskap” säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.

Juniorkocklandslaget ska försvara sin guldmedalj från förra Culinary Olympics och Kocklandslaget försvarar guld i Culinary World Cup samt jagar guld efter förra årets silvermedalj i Culinary Olympics. Många och långa timmar läggs ned i träningsköken för att slipa på varje detalj (se regler i bilaga 2). Inte alla vet att Sverige är världsledande i internationell tävlingsmatlagning och satsningen är stor för att skapa ökad kännedom. Ambitionen är att fler svenskar följer landslagets tävlingar.

Juniorkocklandslaget 2021

JUNIORKOCKLANDSLAGET

Emmah StrömbergÉtoile
Harald LinderAira
Eric HristovHesselbo
Kristin HambergLindeberg Bageri & Konditori
Melvin GlimstålOaxen
Matilda Pylkkö2:a våningen
Tia StrandbergHantverket
Oliver MeriotFeira
Wictor WinqvistTorekov Golfkrog
Dennis HamrinMutantur
Jakob PerssonBocuse d’Or Sverige Commis
Anders KarlssonCoach
Sebastian PetterssonCoach

KOCKLANDSLAGET

Marcus BremdalWedholms fisk
Jerome Ianmark CalayagPortal
Ida BauhnDen Gyldene Freden
Michael AnderssonAllegrine
Matilda EwaldhFrilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)
Viktor ThulinKitchen & Table Malmö Live.
Ludwig TjörnemoÉtoile//Frilans/Årets kock
Anton HusaCafé Marmelad
Kasper KleihsÉtoile
Ludvig PerssonPortal
Erik MöllerGotia Towers
Marie SkogströmCoach
Jens EricssonGeneral Manager

Tävlingsregler och tävlingsupplägg Culinary World Cup

Kocklandslaget i Culinary World Cup

Kall och varm buffé för Kocklandslaget

Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.

  • 6 st olika varianter av plockmat (s k FingerFood)varav4 st kalla och 2 st varma canapéer (serveras som buffé).
  • 1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).
  • 1 st Veganförrätt
  • 1 st varmrätt
  • 1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.
  • 3 st petit fourer baserat på lagets eget val av smak och utformat i mindre petit forer som får väga 6-14g.
  • Skulptur i endast socker och/eller choklad som ska vara 60-100 cm. 

Varmkök för kocklandslaget

Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.

110 portioner av följande:

Förrätt:

Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.

Varmrätt:

Varm huvudrätt med något från slaktaren som huvudråvara.

Dessert:

Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.

JUNIORTÄVLING WORLD CUP

Kall och varm buffé för juniorerna

Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. En råvarukorg för huvudrätten meddelas av tävlingsorganisationen en månad före tävlingsdagen och samma råvaror gäller för alla lag. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.

  • 4 st olika varianter av plockmat (s k Finger Food) varav två kalla och två varma 
  • 1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).
  • 1 stngsstandard och från högre nivå på restaurang.
  • 1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.

Varmkök för juniorerna

Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.

60 portioner av följande:

Förrätt:

Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.

Varmrätt:

Varm huvudrätt med antingen nöt, fläsk, lamm, fågel eller vilt som huvudråvara.

Dessert:

Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.

Om De svenska Kocklandslagen

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget tillsammans utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024 där Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Marie Skogström är coach för svenska Kocklandslaget, och Sebastian Pettersson och Anders Karlsson är coacher för svenska Juniorkocklandslaget. Sveriges landslag har under hela två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. I senaste Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget guld och det svenska Kocklandslaget silver. Svenska Kocklandslaget tog guld i Senaste VM.

Av Malin Nordblom