Nya böcker

Vilda smaker

Lisen Sundgren tar dig med på en upptäcktsresa i naturens skafferi. Efter Vildvuxet: Mat och huskurer från naturen kommer nu uppföljaren Äta vilda växter (Bonnier Fakta). Lisen är örtkännare, skogsterapiguide, kostrådgivare och omtyckt föreläsare. I boken presenteras 33 utvalda, vanliga vilda växter som passar utmärkt i matlagning. Utförliga och vackra akvarellmålningar av Nadia Nörbom ger detaljerad information om växtens olika delar och växtsta- dier. I boken finns även grundrecept på bland annat infusioner, inläggningar, sirap och snaps samt spännande maträtter. Lisen uppmärksammar oss också på några oätliga växter som till och med är giftiga. Boken är liten, behändig och lätt att ta med sig ut i skog och mark.

Ikoniskt på fatet

Vissa maträtter blir ikoniska, men hur kom de egentligen till? Maträtternas historia (Grenadine)ärenlättsambokmedintressantasmåberättelserom våra vanligaste maträtters historia. Vi hittar allt från modernt fredagsmys som nachos och ranch dressing till franska klassiker som bearnaisesås och boeuf bourguignon. Vi får svar på frågor som: Vem frestade Jansson? Flög verkligen Jacob? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan och har Wallenbergaren något att göra med den kända svenska finansfamiljen? Boken tar också ett grepp på matfenomen som falukorv och sushi. Författaren Ted Wärnåker lutar sig mot historiska faktaböcker och kokböcker, gastronomiska biografier, inter- vjuer och annat material när han skapat en bok som är perfekt för den som vill få en inblick i tillkomsten av några av våra absolut vanligaste maträtter.

Tilltalande om vin

Jäst druvmust, c’est tout. Mycket mer behövs det inte för att Gourmets vinredaktör Anders Melldén ska gå ut i köket efter midnatt, ugnsvärma en formbrödmacka och ackompanjera den med en perfekt avvägd bourgogne från 2010. Lika enkelt som genialt. Men vintillverkning är ingen lycklig slump, utan en närmast precis vetenskap. I sin nya dryckesbok Winesplaining – Värt att veta om vin (Roos & Tegnér) vill sommelieren med mera Anders Melldén både avdramatisera vindrickandet och samtidigt hylla vinmakarna bakom

de magiska droppar av nektar vi helst vill fylla våra glas med. Boken är en pedagogisk genomgång och färd rakt in i vinrankornas värld – som berättar om allt från växtplatsens påverkan på doft och smak till vinmakarens möjlighet att med mer eller mindre tillåtna tillsatser styra smaken. Här finns också plats för ett ständigt lika högaktuellt kapitel, där Anders Melldén med föredömligt nykter blick tar sikte på naturvinsrörelsens olika sidor – goda som dåliga.

Från farm till utekök

Att Mauritz Larsson Stormgaard har en vurm för moder natur vet vän av Gour- met sedan tidigare. Vi har bland annat följt hans och hustrun Agnes senaste satsning: Den cirkulära krogen Farm i Frihamnen i Stockholm, vars meny delvis hämtas med ingredienser från deras två hektar grönskande grönsaksodling på gården Karshamra några mil söder om Stockholm. När Mauritz Larsson Stormgaard nu bokdebuterar med Uteköket (Natur&Kultur) ligger fokus för- stås på hur man skapar starka smakupplevelser bortom de moderna och elek- triskt trygga krogköken. Här handlar det istället om att förbereda de perfekta glödbäddarna, de djupaste kokgroparna och den mest långsamma röken för att hitta varje råvaras unika egenskaper. Uteköket är också ett dokument över en odlingssäsong i Mauritz liv, visualiserat genom Gourmets medarbetare Simon Bajadas känsliga lins.

Grönsaker A–Ö

Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta) är mer än bara en bok om olika grönsaker. Det är en bok som har sin utgångspunkt i matlagning, där varje grönsak får
liv och smak i text, recept, foto och illustrationer. Kocken Paul Svensson tar grönsakerna på allvar och visar med sin erfarenhet varje grönsaks rikedom. Han beskriver också fint i boken: Tricket när det gäller grönsaker är att få till balansen mellan å ena sidan olika sorter, å andra sidan deras skilda delar. En näve bladkålsnerver eller jordärtskocksskal kan få buljongen att gå från att vara god till att bli den optimala grunden i en annan rätt. Och så är det viktigt att vara försiktig med dominanterna, de grönsaker som har en benägenhet att ta över showen, som morötter med sin sötma. Grönsaker A–Ö är en perfekt kokbok med många njutbara möjligheter.

Av Tove Oskarsson Henckel, Lars Collin

Ur GOURMET NR 3 2020