NORSK SUKSESSTERTE

NORSK SUKSESSTERTE Weinbergs

Det är inte konstigt att den här tårtan kallas succétårta. En härligt spröd
botten, toppad med luftig smörkräm. Den kan serveras som lyxig fika eller
dessert.

1 tårta, 10–12 bitar

TÅRTBOTTEN
4 äggvitor
3 ¾ dl (225 g) florsocker
3 ¾ dl (250 g) hackade mandlar
smör till formen

SMÖRKRÄM
2 ¼ dl (190 g) strösocker
6 äggulor
1 ½ dl grädde
1–2 tsk vaniljpasta (efter smak)
220 g kallt smör

ATT RIVA ÖVER
mörk choklad
DU BEHÖVER OCKSÅ
springform, 26 cm i diameter
spritspåse med stjärntyll

1 Tårtbotten: Värm ugnen till 175°.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner florsockret, lite i taget. Vänd
ner de hackade mandlarna. Smörj springformen med smör och häll ner
smeten. Grädda bottnen mitt i ugnen 20–25 min. Ta ut och låt tårtbottnen
kallna helt.

2 Smörkräm: Lägg äggulor, socker, grädde och vaniljpasta i en kastrull.
Koka upp på låg värme under konstant omrörning. Var försiktig när krämen tjocknar. Om du rör för länge kan krämen spricka. Häll över krämen i en skål. Kyl ner skålen i ett kallt vattenbad och sedan i kylskåp ca 20 min.

3 Skär smöret i tärningar. Vispa sedan upp den kylda krämen och vispa
ner smörtärningarna, en i taget, tills de smälter in i krämen. När allt smör
vispats in är krämen ljus och luftig. Fyll den på spritspåse med stjärntyll.
Spritsa på tårtan.

4 Servering: Riv mörk choklad över tårtan och skär upp den i portionsbitar. 5 tips: Smörkrämen kan också bres över tårtan i ett jämnt lager.

FOTO Miriam Preis RECEPT Simon Weinberg

Ur Gourmet 1-21