Det är inte konstigt att den här tårtan kallas succétårta. En härligt spröd
botten, toppad med luftig smörkräm. Den kan serveras som lyxig fika eller
dessert.
1 tårta, 10–12 bitar
TÅRTBOTTEN
4 äggvitor
3 ¾ dl (225 g) florsocker
3 ¾ dl (250 g) hackade mandlar
smör till formen
SMÖRKRÄM
2 ¼ dl (190 g) strösocker
6 äggulor
1 ½ dl grädde
1–2 tsk vaniljpasta (efter smak)
220 g kallt smör
ATT RIVA ÖVER
mörk choklad
DU BEHÖVER OCKSÅ
springform, 26 cm i diameter
spritspåse med stjärntyll
1 Tårtbotten: Värm ugnen till 175°.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner florsockret, lite i taget. Vänd
ner de hackade mandlarna. Smörj springformen med smör och häll ner
smeten. Grädda bottnen mitt i ugnen 20–25 min. Ta ut och låt tårtbottnen
kallna helt.
2 Smörkräm: Lägg äggulor, socker, grädde och vaniljpasta i en kastrull.
Koka upp på låg värme under konstant omrörning. Var försiktig när krämen tjocknar. Om du rör för länge kan krämen spricka. Häll över krämen i en skål. Kyl ner skålen i ett kallt vattenbad och sedan i kylskåp ca 20 min.
3 Skär smöret i tärningar. Vispa sedan upp den kylda krämen och vispa
ner smörtärningarna, en i taget, tills de smälter in i krämen. När allt smör
vispats in är krämen ljus och luftig. Fyll den på spritspåse med stjärntyll.
Spritsa på tårtan.
4 Servering: Riv mörk choklad över tårtan och skär upp den i portionsbitar. 5 tips: Smörkrämen kan också bres över tårtan i ett jämnt lager.
FOTO Miriam Preis RECEPT Simon Weinberg
Ur Gourmet 1-21