Michael Ade Elégbèdé

Gourmet träffade Michael Ade Elégbèdé från Nigeria när han var i Sverige. Han är uppvuxen i köket med sin mamma och mormor som alltid lagat en massa mat, och drivit restauranger. Som tonåring flyttade han till Amerika där han under studierna arbetade på sin mammas restaurang.
Men det var inte kock han skulle bli, utan läkare. Men under läkarstudierna förstod han att det var mat han ville jobba med, och hoppade av universitet för att börja på Culinary Institute of America Greystone. Därefter började han arbeta på olika restauranger som tillexempel Eleven Madison Park Restaurant in New York. Han började experimentera med det nigerianska köket, och serverade maten där han arbetade. När han märkte att alla uppskattade den nigerianska maten han serverade så ville han lära sig mer om den. Efter ett samtal med René Redzepi som sa till honom att om han ville laga nigeriansk mat så borde han vara i Nigeria och lära sig ännu mer. Sagt och gjort,  han bestämde sig för att flytta tillbaks till Nigeria och att få folk där att uppskatta den Nigerianska matkulturen.
Vi ställde Gourmet’s snabba frågor till Michael:

Hur var det att flytta tillbaks till Nigeria?
– Det var en jobbig omställning. Man kan aldrig ta något för givet där. Ibland går strömmen när man behöver den.

Vad är det bästa med att ha flyttat tillbaks?
– När jag får in någon speciell råvara som jag inte brukar få tag i, då blir jag idag mycket gladare än förut när jag tog allt för givet.

Var får du din inspiration ifrån?
– Från byarna i Nigeria när jag är ute och reser. Jag blir inspirerad när jag ser hur de på landsbygden använder sig av Kassava, bönor och allt annat lokalt. Vi är ju ganska nya på att förfina vårt ätande, många försöker äta som västerlänningar. Jag vill att man ska lära sig att uppskatta maten vi har i Nigeria.

Vilket är ditt favorit matland?
– Nigeria och Japan.

Vilka råvaror föredrar du?
– Fisk och skaldjur

Använder du dig av kokböcker?
– Jag gillar att läsa dem och få inspiration. Men jag vill hellre hitta på egna recept, och lära mig av det.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att få inspirera andra, både i Nigeria men även när jag får åka till andra länder och prata om Nigeriansk mat. Att utveckla det Nigerianska köket så att det blir modernare. Det är otroligt roligt!

Text och bild: Malin Nordblom