När det nya matpriset Embla delas ut i Reykjavik den 1 juni kan Matrundan Österlen stå som vinnare och utses som Bästa Nordiska matdestination. Matrundan Österlen, som består av 42 matföretag på Österlen i Skåne, lockar i år, för tolfte gången, tusentals besökare till sin matrunda under Kristi Himmelfärdshelgen. Matrundan har också deltagit på Grüne Woche, den stora matmässan i Berlin, för att marknadsföra Sverige som matdestination.
Helena Ingvarsson är ordförande i Matrundan Österlen och finns på plats i Reykjavik vid prisutdelningen.
– Vi är enormt hedrade över nomineringen, säger Helena Ingvarsson. Det är väldigt roligt att Matrundan Österlen får representera hela Sverige, Österlen är en fantastisk matdestination. Nomineringarna visar dessutom att Skåne ligger i framkant. I inte mindre än fyra av de sju tävlingsklasserna har juryn nominerat skånska tävlanden.
De övriga skånska nomineringarna är:
Nordisk råvaruproducent
Erik Nilsson och Anja Persson, Gunnarshögs gård
Nordisk Matentreprenör
Bondens skafferi
Nordisk mat till barn och unga
Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg.
Övriga tävlingsklasser är:
Nordisk mat till många, Nordisk matkommunikatör och Nordisk mathantverkare.