MATRÄTTERNAS RIDDARE

Gourmet 2021 nummer 2

Ledaren från vårt fina nummer som finns i handeln nu, nummer 2.

Cykelmatbuden i snöstorm. Ja, vi har väl alla sätt hur de hela vintern har försökt forcera snövallar, isiga vägar och smällkalla öde coronagator. Hur de sladdat runt i modden på lågpriscyklar från 80-talet med sommardäck smala som sushipinnar – eller på knattrande moppar som gud glömde. Ibland är det som om skuggorna från dessa städernas matbud tycks vara det enda som rört sig i tomma citykärnor. Dessa maträtternas riddare, med lansen förvandlad till den mest otympliga matlåda på ryggen – på väg mot ännu ett av dessa kamikazeuppdrag i sin mission att mätta medelsvenssons magar. Men i en helt färsk undersökning med över 1 000 personer gjord av Kantar Sifo visade sig 8 av 10 (83 %) anställda bud vara mycket nöjda med sin arbetssituation. Ungefär som resten av transportsektorn, visar det sig. Och för nästan hälften (47 %) överträffade jobbet förväntningarna. Inget är vad det synes vara, med andra ord. Inte ens ett dåligt påpälsat cykelbud som halkar runt på en gångbana med målet att fullfölja ytterligare en hemleverans av kvällens middag. Samtidigt blir vi allt fler, både kockar, krögare och konsumenter, som söker en ännu mer personligt kulinarisk upplevelse. Så just när vi vant oss vid att söka upp destinationskrogar vid vägs ände, flyttar krögarna hem krogen till finrummet eller loftet på ladan. Läs mer om hemmakrogarna Pias Kitchen, The Nutmeg House och Cissi & Clara på sidan 57. I det här numret träffar vi också en Göteborgstrio som hade en ambition att skapa en avskalad, lekfull miljö men utan att förlora den fingerfärdiga finessen. Resultatet blev Syster Marmelad – Gabril Melim Andersson, Elis Rytkönen och Fredrik Larssons mål när de lämnade stjärnkrogen Upper House för att flytta ut i stadsdelen Majorna. Marie Oskarsson trillade in på en perfekt kvarterskrog och blev alldeles lycklig av allt stojande och skramlande. Mer på sidan 26. I Malmö har kockduon Alexander Norén och Johanna Jarevik gjort en något längre resa med krogen Soi 29, från bakgatornas Bangkok till att skapa en av Skandinaviens just nu kanske bästa thaikrogar (sidan 100). Dessutom följer vi med vår vinredaktör Anders Melldén på jakt runt jorden efter pinot noir-druvan – långt bortom Bourgogne. Och såklart mycket, mycket mer därtill. Trevlig läsning!