MAGRET DE CANARD AUX FIGUES – ANKBRÖST MED FIKONSÅS

Anka med apelsinsås känner de flesta till, men varför inte prova ankbröst med en läcker fikonsås? Såsen ska flamberas under tillredningen, så ha ett stort lock till hands om olyckan skulle vara framme och du måste kväva elden. Såsen ska stå och dra 2 timmar, så ta med det i planeringen.

Ur Gourmet 3 – 2022. Recept: Gerard Rutili. Foto: Simon Bajada

4 personer

2 stora ankbröst (450–500 g) salt och malen vitpeppar

Fikonsås

5 dl vitt vin
2 dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
5 torkade kon
2 dl kalvfond
200 g fikonmarmelad

Till dekoration

färsk rosmarin

Du behöver också

finmaskig sil

1 Fikonsås: Häll vin och vinäger i en kastrull. Skala vitlöksklyftan, lägg ner den och lagerbladet, och koka upp. Flambera när det börjat koka för att få bort alkoholsmaken. Efter flamberingen, tillsätt torkade fikon. Lyft av från värmen och låt stå och dra ca 2 timmar.

2 Sila buljongen och häll den i en kastrull. Tillsätt kalvfond och fikonmarmelad. Koka upp, sänk till låg värme och sjud 15 min till trögflytande konsistens.

3 Ankbröst: Skär skåror i skinnet på ankbrösten i form av ett rutmönster. Lägg köttet i kall stekpanna med skinnet nedåt och hetta upp till medelhög värme.

4 Stek köttet på skinnsidan i 7–8 minuter. Vänd sedan ankbrösten och stek ytterligare 2–3 minuter. Låt ankbrösten vila under smörpapper till servering.

5 Servering: Skär upp köttet i 1 cm tjocka skivor. Lägg på ett serveringsfat, toppa med fikonsås och dekorera med rosmarin.