Magdalena Larsson

Bild: Malin Nordblom

Magdalena Larsson fick en silvermedalj i Årets Konditor 2018,och  hon arbetar på Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg. Vi ställde lite Snabba frågor till Magdalena.

Var utbildade du dig till konditor?

-Jag utbildade mig till bagare och konditor vid Burgårdens utbildningscentrum. Först vuxenutbildningen (motsvarar gymnasiet) som är en ettårig grundutbildning, och sedan YH-utbildningen där jag efter avslutad utbildning gjorde ett Gesällprov och fick mitt Gesällbrev.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

-Att det är så kreativt! Att jag verkligen får använda alla sinnen och skapa bakverk som gör folk glada. Jag älskar att prova nya smakkombinationer och tekniker. Och man är verkligen aldrig fullärd, det finns alltid nya saker att lära sig. 

Vad är det roligaste du har bakat?

-Hm.. Det finns mycket roligt att välja på.. En gång gjorde jag rymdraket tårtor till en filminspelning. Bröllopstårtor är ju alltid roligt att göra, och jag tycker det är jättekul att göra randiga Princesstårtor med olika teman efter de olika årstiderna och högtider (se Magdalena’s instagram @magdalena.larsson). Sen var det såklart även jättekul att ta fram semifinal och finaltårtan till Årets Konditor! 

Vilket är ditt favorit matland?

-Det måste nog faktiskt bli Italien!  Jag älskar maten, och framförallt italiensk Gelato! Jag gör även mycket gelato hemma i massor med olika smaker så fort jag får tillfälle. 

Vad ger dig inspiration? 

-Andra duktiga konditorer! Jag får jättemycket inspiration på instagram. Det är roligt att kunna följa konditorer över hela världen och se nya trender och tekniker. 

Vilket köksredskap kan du inte vara utan? 

I mitt yrke är det nog paletten! Den är svår att klara sig utan som konditor. Men hemma måste jag nog säga min älskade glassmaskin  (musso lussino 4080) den har en hedersplats på diskbänken! 

Vilket är ditt bästa matminne?

-Jag har många bra matminnen men ett roligt minne är ifrån när jag och två vänner var ute och reste runt i Europa och hamnade på resturangen ”Sir Lancelot” i Budapest. Hela resturangen är helt i riddartema.med levande ljus, sång, musik och underhållning. Även om inte maten var den bästa jag ätit så hade vi en riktigt rolig och annorlunda kväll. 

Finns det någon konditor som du tycker är en bra förebild? 

-Min allra första konditor förebild var Jan Hedh! När jag var liten hade min mamma hans Chokladbok och Brödbok, och jag bara älskade att titta i dem och drömma om att baka som honom. Nu har jag så många olika duktiga konditorer som förebilder så jag kan inte välja någon att nämna. 

Vad gör du om 5 år?

-Det är väl här man ska säga att man vill starta eget.. Det hade såklart varit roligt, men det finns även mycket annat jag skulle vilja göra. Tex att gå på roliga och intressanta konditorkurser utomlands.  Jag har ven ett litet hobbyprojekt med en glassbok som hade varit roligt om det blev nånting av. 

Vad är ett måste på ditt julbord?

Jag älskar att fira jul, och brukar fira med min närmaste familj. Varje år blir det lite spännande utmaningar med julmaten eftersom vi har både gluten, laktosintoleranta och vegetarianer i familjen. Men det brukar gå jättebra ändå att få fram mat som alla gillar. Jag själv önskar mig ett julbord med mer grönsaker än vad det traditionellt brukar vara. Och så måste det finnas ris a’la malta med apelsin! Inte bär eller saftsås. Det är nog mitt enda krav på julbordet. 

Av Malin Nordblom