Mackmyra släpper en Grönt te whisky

Bild Malin Nordblom

Mackmyra’s master blender Angela D’Orazio har tagit fram en ny spännande säsongswhisky. Det är en hennes passion för Japan som har fått sätta tonerna med olika sorters av grönt te i blandningen. Det är en single malt whisky som slutlagrats på fat mättade med en blandning av japanska gröna teblad.

Mackmyra Grönt te, som är inspirerad av hennes passioner: uppleva nya kulturer samt skapa nya smakkombinationer och upplevelser av whisky. Mackmyra Grönt Te är en av destilleriets mest innovativa skapelser hittills och resultatet är en aromatisk och blommig whisky med finstämda toner av vanilj, gröna äpplen och örtigt grönt te. Angelas blandning med de finaste gröna årgångsbladen från Japan har mättat fatet.

Mackmyra Grönt Te kommer att finnas tillgänglig i en begränsad upplaga från den 27 mars 2020.

2019 var ett händelserikt år för Mackmyra, som firade 20 år som whiskypionjärer och Master Blender Angela D’Orazio ärades med att bli invald till prestigefulla Whisky Magazines Hall of Fame.

– Det har varit ett sant nöje att få sätta whiskyns gränser på prov och skapa vårens säsongswhisky tillsammans med Yuko Ono som har de finaste japanska tebladen. Jag är rörd över att jag fick möjligheten att förena min favoritsmak, grönt te från Japan, med min stora passion – whisky, trots att något liknande aldrig tidigare gjorts. Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och jag ser med tillförsikt fram emot att skapa nya spännande smakupplevelser, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.

Mackmyra Grönt Te är en elegant, svensk single malt whisky som lagrats i 19 månader huvudsakligen på Angelas blandning av de finaste gröna årgångstebladen från Japan som har mättat fatet, vilket ger en mjukt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur med fin vanilj, örtiga gröna tetoner, en lätt kryddighet och gröna äpplen. Doften är kryddig, blommig, bärig (skogsbär), fruktig av torkade druvor, citrus och päron med gröna tetoner, vitpeppar och rostad vanilj.

Att producera japanska teer är på många sätt likt whiskyproduktionen med samma värderingar gällande kvalitet och smak- och doftupplevelser. Vi är noga med att ta hand om våra råvaror och det kändes tryggt att leverera våra japanska teer till Angela. Samarbetet var roligt och mycket lärorikt och jag är glad över att japanskt te kan lyftas och användas som smakhöjare på ett nytt sätt. Mackmyra Grönt Te höjer teets karaktär, vilket ger whiskyn en spännande doft- och smakupplevelse av Japan och Sverige, säger Yuko Ono, certifierad japansk terådgivare Yuko Ono Sthlm.

Mackmyras säsongswhisky Grönt Te lanseras på Systembolaget den 27 mars 2019.

Volym: 700 ml
Alkohol: 46,1 %
Pris: 600 kronor Artikelnummer: 40310-01 Lanseringsdatum: 27 mars 2020

Av Malin Nordblom