Nu ligger de vanligtvis livliga gatorna tysta och stilla. Gourmets korrespondent
Peter Loewe rapporterar från en stad som inte kommer att bli sig lik på väldigt länge.
Nej, det var förstås plexiglas man skulle ha satsat på, inte mat, viskar en av Roms krögare. Han berättar hur man på rekordtid byggtom Roms matsalar. Idag dinglar stora hängande plexiglasskivor mellan borden som om detta vore en ny elegant lyx. En installation som är kronan på verket för att skydda såväl
gäster som restaurangens personal i coronatider, om reglerna följs.
– Med de obligatoriska plexiglasen har företagen snabbt tjänat
enorma summor medan vi krögare bara har rester kvar av vår restaurangverksamhet, säger Roberto Mancinelli, som sedan länge driver kvarterskrogen Roberto och Loretta. Det är långt ifrån fullt i denna restaurang som vanligtvis kan husera upp till 80 gäster. När denna artikel skrivs finns endast lunchen kvar. Klockan 18 är det stopp för all servering. Samma regler gäller för barer. Inga vinbarer är öppna efter klockan 18. Men om det är kris så kan man gå in och köpa en flaska vin eller whisky på ett snabbköp som i regel har öppet till klockan 20 eller 21. Det man handlar får man förstås bara konsumera i hemmet. Men det går förstås att ringa och beställa mat som man kan få hem. Hur kul är det för en besökare i Rom? Idag misstänker jag att man inte längre kan ta sig en bit mat på det turistiga men oemotståndliga Campo dei Fiori, vilket betyder blomstertorget. Covid har satt stopp för nästan allt. Nu
återstår att planera en Romresa i fantasin, med förhoppningen att den kan realiseras relativt snart.
I gränderna kring Piazza Farnese hittar man pärlor som Hosteria Farnese. När jag tänker på deras fettuccine med vårens finskurna kronärtskockor börjar snålvattnet rinna. Eller att i samma kvarter gå in på en gammal vinstuga som Dar Filettaro och göra som romarna. De går ut i köket och köper en rykande varm friterad krispig filé av kabeljo. Eller på en trång gata som Via del Monte della
Farina nära Largo Argentina där man kan gå in på en vinbar och äta medhavd mat!
Hur många av dessa unika ställen försvinner nu till följd av covid? Men framför allt till följd av en ekonomi som riskerar en total kollaps. Romtidningarna skriver att hälften av stadens matställen inte
kommer att kunna öppna igen efter två nedsläckningar. Redan i våras förlorade restaurangbranschen cirka 470 miljoner kronor i månaden. Många krögare tycker inte ens att det är värt att försöka hålla öppet.
Det är de små trattoriorna, som ofta är familjeägda, som kan hålla ut längre. Särskilt om de äger lokalen. Då samlas familjen till lunch för att äta. Samtidigt hoppas man att några gäster kommer och slår sig ner.
Anrika trattoria Monti har skurit ner personalen till ett minimum för att kunna fortsätta att vara lunchöppna, säger Daniele Camerucci. Han menar att det kommer att bli svårt att fortsätta, särskilt eftersom denna nedsläckning kan bli längre än den som romarna gick igenom i våras. Signora Carla Cremonese har en liten trång lokal en bra bit från centrum i ett kvarter som kallas Portuense. I flera år har hon nu hotat mig allt oftare med att hon tänker gå i pension. Carla
är en elegant dam som är änka och som lagar Roms bästa mat. Det smakar hemlagat lång väg. Men under mitt senaste besök sa hon att hon ändrat sig. Inte så mycket för att New York Times precis gjort en intervju med henne som för de dåliga ekonomiska tiderna. Om hon skulle sälja nu skulle det bli en mycket dålig affär, förklarar hon, och hon menar att priset kopplas direkt till restaurangens omsättning. Året 2020 med inskränkningar och lockdown blir ett säkert bottenår för den italienska huvudstaden, befarar hon. Dessutom har hon varit tvungen att reducera den lilla lokalens bord från 37 till 28. Till er alla som längtar att åka till Rom: ett stort håll ut.
Klarar ni inte det så rekommenderar jag varmt en guidad digital tur med kunniga Solveig Nolheim genom den eviga staden.
Peter Loewe
ITALIENKORRESPONDENT
GOURMET NR 6 2020