Leonor Espinosa

Bild Malin Nordblom

Leonor Espinosa den colombianska kocken som driver Restaurang Leo och Misia. Restaurang Leo i Bogota är den första colombianska restaurangen att vara med på The World’s 50 Best Restaurants listan. 2017 blev hon utnämnd till Latin America’s Best Female Chef och det året mottog hon även Basque Culinary World Prize. Priserna ä många men hon har även studerat Fine Art och är utbildad ekonom. Leonor Espinosa var inbjuden till den stora matmässan San Sebastián Gastronomika i Spanien. Malin ställde några frågor till Leonor efter hennes framträdande.

Vad är viktigast för dig när du lagar colombiansk mat?

-Jag vill visa upp hur rikt det colombianska köket är. Mat är en konstform för mig. Jag vill visa upp våran kultur, historia och smaker.

Finns det många kvinnliga kockar i Colombia?

-Det är skillnad på hemmet och på restauranger. I hemmen är det kvinnor som lagar maten, på restauranger ofta män. Men nu vill många kvinnor tillbaks in i köken på restaurangerna! Dock vill jag inte tänka på om man är kvinna eller man när man lagar mat.

Tänker du på miljö och klimat när du väljer råvaror?

-Jag tänker alltid på det. Många skördar på ett aggressivt sätt. Om jag märker att bönder och fiskare inte arbetar på ett bra sätt så talar jag med dom om hur viktigt det är att man tar hand om miljön. Jag använder mig endast av colombianska råvaror.

Försöker du använda dig av hela råvaran?

-I Colombia är det naturligt att man använder sig av allt eftersom det är ett fattigt land. Och det som blir över matar man djuren med.

Är det ett större intresse av att utbilda sig till kock i Colombia idag?

-Både i Colombia, Mexico och Chile är det en trend att utbilda sig till kock idag. Många tänker dock inte på att det är ett tufft jobb, de vill bara vara coola. Och många yngre täner inte heller på det traditionella köket.

Hur kommer du på nya rätter?

-Det är precis som när jag skapar konst. Hur man få folk att känna smaker och känslor. Jag vill visa mat från olika social grupper i samhället. Man kan säga att jag lagar mat lite politiskt.

Text och bild Malin Nordblom

Intervju gjord under San Sebastian Gastronomika