Imagine & Gunn

Den 7 december lanseras vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn efter att ha blivit framröstad av tusentals ölentusiaster. Stefan ”Koge” Skogh från Strängnäs vann med en svart stout som är lagrad på ekfat, och smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gille bagaren.  
 
Tävlingen Imagine & Gunn grundades av det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn som ville dela sin passion med andra ölälskare runt om i landet och ge dem möjligheten att själva få vara med och skapa sin egen öl. Sedan tävlingen startade har deltagandet ökat för varje år och gett upphov till många nya och spännande smaker.
 
Inför årets omgång skickade över 300 hobbybryggare in sina bidrag efter att ha fått kreativ frihet gällande smaksättning, hur ölen skulle bryggas samt hur den skulle lagras på ekfat. Nio förslag valdes ut av en jury från bryggeriet och vinnarölen röstades sedan fram efter en öppen omröstning på Facebook med nära 5000 deltagare. Vinnarbidraget ”Koge’s Choice” är en kolsvart stout lagrad på ekfat som tidigare lagrat brandy. Den är smaksatt med ingefära, kanel och smulade pepparkakor från den svenska pepparkaksbagaren Gille bagaren. En helt unik öl med starka associationer till svensk jul. 
 
Jag trodde att min kunskap kring det svenska köket och dess traditioner var relativt stor men jag hade aldrig hört talas om, eller smakat klassiska svenska pepparkakor innan jag fick se tävlingsbidraget från Stefan Koge vars idé var att brygga öl med pepparkakor, förklarar Dougal Sharp.
 
Varje år har jag fått följa med in i våra fans fantasi som har visat sig ha de mest briljanta idéerna kring nya smaksättningar. Ölen som vi skapade med Stefans recept är fantastiskt. En kraftfull stout med smak av mörk choklad, ett par stänk av ingefära och så pepparkakornas varma kryddsammansättning som gör ölen till något helt unikt.
Eftersmaken är och eldig och kryddig med tydligt eftertryck från brandyfaten som produkten lagrats på.
Det här är en öl jag vill dricka på julafton, säger Dougal.