Kåltacon är Årets Rätt 2019

Årets Kock lanserar nu Årets Rätt för första gången. Man vill vidareutveckla svensk matkultur och skapa nya matklassiker.. 

David Lundqvist, Årets Kock 2018 har skapat Kåltacon som är Årets Rätt 2019.

Kåltacon speglar David’s matlagningsfilosofi och att man ska kunna laga den hemma, eller äta den på restaurang. 

Viktigt för David var också att det skulle vara en klimatsmart rätt, och att alla ska kunna få tag i råvarorna i Sverige under större delen av året.

– Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som blir långlivade favoriter i svenska hem, säger Andreas Stenberg, vd Årets Kock.

Så vad är då en Kåltaco? Jo den är härligt frasig, krispig, mjuk och med rika smaker. Den består av en grillad portabello, cheddar, glaserade svarta bönor, en spetskålsslaw samt chili, koriander och lime.

Och det är verkligen en smakexplosion David har fått fram som den allra första Årers Rätt! 

– Det är ett otroligt hedrande och roligt uppdrag att få ta fram Årets Rätt 2019. Jag landade i tre helt fantastiska, svenska råvaror – spetskål, portabello och svarta bönor – och en hejdundrande massa asiatiska smaker. Det här är verkligen min favoriträtt och jag hoppas att den kommer att bli det för många fler, säger David Lundqvist, Årets Kock 2018, som har tagit fram Årets Rätt 2019. 

Den 14-21 mars 2019 kan du testa Årets Rätt 2019 på Nosh & Chow i Stockholm och på Grand Hotel Saltsjöbaden där David Lundqvist är gastronomisk ledare. Den säljs mellan kl. 17-23. Pris: 1 taco 65 kr, 2 tacos 130 kr. 

Eller så kan du laga Kåltaco hemma, recept finns på www.gourmet.se under recept och på aretskock.se/aretsratt.

Av Malin Nordblom