Vi har träffat Buhres på Kivik’s rökmästare Jörgen Nordahl. Jörgen är utbildad styckare, har arbetat på Branteviks bykrog och för Scan i Tomelilla. Vi ställde våra Snabba frågor till Jörgen:
Vad föredrar du, fisk eller skaldjur?
– Skaldjur och allra helst havskräftor.
Vad är din största merit?
– Jag är bra på att röka fisk och skaldjur!
Finns det någon mat du inte tycker om?
– Grönsaker
Du som är omgiven av fisk och skaldjur, hur ofta äter du kött?
– 2-3 ggr i veckan.
Vilket är ditt favorit matland?
– Det italienska köket tycker jag är bäst, och de har väldigt god fisk.
Vad är din favorit mat?
– En kallrökt lax med creme double.
Fiskar du?
– Jag arbetade som fiskare, sen i köket och nu som rökmästare. Och jag fiskar ibland.
Vilken är den bästa restaurangen på Österlen enligt dig?(ej Buhres då)
– Branteviks bykrog.
Har du någon bra Favorit mat historia?
– När man röker ål och öppnar röken i första vända och ser att 3-4 ålar trillat ner. Dyr historia.
Vad dricker du helst till skaldjur?
– En kall öl.
Vad måste du ha på ditt julbord?
– Stekt sill i ättika
Text och bild; Malin Nordblom