Den multikulturella italienska staden Trieste gränsar till Slovenien och Kroatien, och har ett härligt blandkök. Ett exempel på det är den här soppgrytan, som känns både germansk och romansk. Varianterna är många; somliga innehåller korv, vissa ett skinkben. Min version innehåller rimmat fläsk, pancetta och spiskummin.
Metoden har vissa likheter med svensk ärtsoppa i det att fläsket kokar med bönorna. Vissa mosar bönor och potatis mot slutet av tilllagningen för att få krämighet.
4 portioner
4 dl torkade kidney- eller borlottibönor (ca 300 g)
2 liter vatten
3 lagerblad
1 gul lök
1 morot
1 stjälk blekselleri
100 g pancetta eller rimmat
sidfläsk
4 medelstora potatisar
2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
SURKÅLSFRÄS
450 g surkål
2 msk ister eller smör
1 dl finhackad gul lök
1 tsk finhackad vitlök
100 g finhackad pancetta affumicata eller rökt sidfläsk
1 tsk spiskummin
2 msk vetemjöl
TILL SERVERING
bröd
1 Blötlägg bönorna i rikligt med
vatten och låt dem stå i kylen över
natten. Häll av i ett durkslag, skölj
och låt dem rinna av.
2 Skala lök och morot. Lägg bönorna i en kastrull, häll på vattnet
och lägg ner lök, morot och selleri.
Tillsätt lagerblad och sidfläsk.
Koka upp, sänk värmen till medel
och låt sjuda utan lock ca 1 timme.
3 Skala potatisarna. Lägg potatisar och salt i kastrullen och
sjud ytterligare 20–25 min. Ta av
kastrullen från värmen. Ta upp
morot, selleri och fläsk. Skär dem
i tärningar och lägg tillbaka dem i
kastrullen.
4 surkålsfräs: Låt surkålen rinna
av i ett durkslag. Hetta upp istret i
en gryta. Fräs lök, vitlök och pancetta på låg värme minst 5 min. Låt
surkålen fräsa med ett par minuter.
Pudra över mjölet och rör om.
5 Häll de kokta bönorna, med spad
och allt, i grytan med surkålsblandningen. Låt alltsammans
sjuda några minuter. Smaka av och
justera kryddningen med salt och
svartpeppar.
Servera grytan med
bröd.
TEXT: JensLinder foto: Stefan Wettainen
Ur Gourmet 6-20