Joan Roca

Joan Roca öppnade El Celler de Can Roca 1986 med sina bröder Josep och Jordi. Idag har de tre Michelin stjärnor och har varit utnämnda till världens bästa restaurang ett flertal gånger. Malin träffade Joan Roca under San Sebastian Gastronomika i Spanien och ställde några frågor.

LITE FRÅGOR TILL JOAN ROCA

Hur är det egentligen att arbeta ihop med sin familj?

-Det går fantastiskt bra att arbeta ihop. Vi känner varandra så väl och litar på varandra så det är perfekt att driva restaurangen ihop, hade det inte varit bra så skulle vi sluta.

Ni har börjat att arbeta mer med lokala örter och blommor med hjälp av en botanist. Har detta förändrat sättet ni lagar mat på?

-Vår mormor brukade använda sig av blommor eftersom hon då bodde på landet, men vi är i en stad och måste lära oss. För fem år sedan började vi att arbeta med att lära oss mer om detta, och se till att kunskapen inte försvinner när det gäller hur man kan använda sig av växter på olika sätt. Vi arbetar även tillsammans med en forskare som hjälper oss att förstå hur vi kan använda oss av blommor och örter på ett annat sätt.

Har ni några nya drömmar?

-Familjen har köpt en byggnad där vi öppnar upp en chokladfabrik och ett hotell i januari. Man ska även kunna köpa chokladen online, men det blir endast en fabrik, och ett hotell precis som vi bara har en restaurang.

Du reser ganska mycket, vad vill du alltid göra på dina resor?

-Jag vill alltid prova på en massa olika sorters mat, prata med kockarna och besöka matmarknader.

Har du varit i Sverige?

-Det var väldigt längesedan jag besökte Sverige. Ni har många bra kockar som till exempel Björn Frantzén och är ett intressant matland. Jag vet inte när, men jag vill besöka Sverige igen.

I och med miljöpåverkan så reser människor mindre, hur kan vi få erfara andra länders mat när vi inte reser så mycket?

-I historien reste man inte, man fick tag på olika frön från andra länder. På vår restaurang har vi samlat frön från olika länder. Vi planterar dem och ser vilka som fungerar bäst i vår klimatzon. Vi behöver komma tillbaks till att vi reser genom fröna och inte genom produkter och att vi odlar på plats. På det viset kan vi fortfarande uppleva andra kulturers mat.

Text och bild Malin Nordblom

Intervjun gjordes under San Sebastian Gastronomika där Joan Roca höll ett föredrag och lagade mat på scen.