Innis & Gunn

Bild: Malin Nordblom

Innis & Gunn är det lilla bryggeriet som växte och ganska snabbt blev ett av de största i Storbritannien på att tillverka hantverksöl. Allt tog sin början när Dougal Sharp experimenterade med att lagra öl i ektunnor. 

– När jag smakade på ölen så var det fantastiskt, så jag bjöd in mina vänner att smaka på ölen, och alla tyckte ölen var bra som tur var! Det tog mig 12 månader att starta företaget, och namnet kom mina föräldrar på. 

Dougal Sharp med sin bror Neil.

Det hela resulterade i att Innis & Gunn Original skapades. På den tiden fanns det inte så många stora hantverksöl på marknaden, och Dougal ville att fler skulle upptäcka detta! Han var trött på att all öl smakade ungefär likadant, och att folk endast drack öl för att bli berusade. Tanken var att man skulle utveckla det hela som man gör med sprit, och få folk att uppskatta de olika smakerna. När de så började vinna olika priser så tog det hela fart! 

”15” är Innis Gunn’s jubileumsöl. Det är en Double IPA som är lagras under flera månader på speciellt utvalda whiskyfat från de skotska högländerna.

Idag finns det 50 anställda på det nya bryggeriet som var klart 2016. Tanken var först att de skulle bygga ett helt nytt bryggeri, men de hittade ett bryggeri de kunde få köpa loss, och det var så mycket enklare att bygga om det.

På bryggeriet. Bild: Malin Nordblom

Innis & Gunn använder sig av olika sätt att tillverka sin öl, den ena är att man lagrar ölen på whiskeyfat ”beer into beer”, den andra är ”barrel into beer” där man tillsätter delar av whiskeyfat under lagringen av ölen. Det roliga med Innis & Gunn är att de inte är rädda för att tillsätta olika smaker till ölen. 

Amber malt, Kristall, Choklad och Kaffe. Olika sorters malt ger ölen olika sorters smak och karaktär.

Intresset för att brygga öl har alltid funnits där eftersom hans pappa också var bryggmästare i Skottland. 

Master brewer Ken testar ölen.

Sverige är idag ett av de länderna som dricker mest Innis & Gunn i världen tillsammans med Kanada.

Här använder man ”sheet” filtret för att pressa ut jästen.
Malten fylls på, och åker in i ett långt rör till bryggeriet.

Bild; Malin Nordblom