Innis & Gunn Islay Whisky Cask

Innis & Gunn arbetar mycket med ekfat och nu släpper de en Islay Whisky Cask som är lagrad på några speciellt utvalda ekfat. Ekfaten har det tidigare lagrats rökig whisky på. När fatet används på rätt sätt och matchas med rätt ölstil tillför fatlagringen en ny dimension i arom och smak. Innis & Gunn kallar detta för  – det femte elementet.

Detta är den första utgåvan i Atlas-serien som är en serie unika öl i begränsad upplaga inspirerade av ekfatslagrade destillat från hela världen. Med serien tar bryggaren Dougal Sharp med oss på en resa där första stoppet blir ön Islay, den robusta, nästan overkliga ö världsberömd för sin distinkta, rökiga single malt whisky.

Innis & Gunn Islay Whisky Cask har absorberat alla djupa smaker från eken och den distinkt rökiga whiskyn som tidigare legat på faten. Ölen du får uppleva har en härlig smak av rök och torv, havssalt och bränd karamell i kombination med frukt.

Dougal Gunn Sharp, grundare och master brewer på Innis & Gunn, säger:

”Islay Whisky Cask har verkligen tagit till sig miljön från ön som har inspirerat den. Det mustiga torvlandskapet, den salta havsluften, århundradena av hantverk, allt detta ger whiskyn sina distinkta, komplexa smaker. Det är dessa smaker som vi försökte fånga i vår öl. Skotsk whisky i världsklass möter vår värld av skotsk öl, för att skapa en limiterad upplaga öl som är djärv, utmanande och väldigt väldigt speciell. Islay Whisky Cask är det perfekta ölet för att värma själen och njuta av under de återstående vintermånaderna.”

Islay Whisky Cask kommer att finnas i Systembolagets butiker den 13 mars 2020.

Artikelnummer: 1170503. Pris: 29:90 kr. Alkoholhalt: 7,4 %. Flaska 330 ml.

Produktfakta

DOFT: Karamelliserad ananas, torvrök och vanilj med en blommig hint.

SMAK : Fyllig och lyxig. Färska päron, karamell och kokosnöt balanseras av rök- och mineraltoner.

AVSLUTNING: Värmande och intensiv men balanserad. Mältat korn, torvrök och tobak sammanflätas och dröjer kvar i gommen.

MALT: Ale malt, chokladmalt

HUMLE: Super styrian

ALKOHOLHALT: 7,4%

IBU: 28

FORMAT: 330 ml flaska som säljs i presentförpackning

Av Malin Nordblom