I samarbete med Nigab:
Hamburgare är ett älskat inslag under grillsäsongen och brukar oftast serveras tillsammans med rött vin eller öl. För de som istället föredrar ett svalkande glas vitt i sommarvärmen har stjärnkocken och burgarkungen Johan Jureskog tagit fram den perfekta hamburgaren att avnjuta med Turckheim Pinot Gris Réserve, ett friskt och kryddigt vitt vin från Alsace.
Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit fram den perfekta lösningen. I samarbete med Cave de Turckheim har Jureskog skapat en ”vitvinsburgare” vars ingredienser särskilt valts ut för att passa till det Alsace-producerade vinet Turckheim Pinot Gris Réserve. Hamburgaren serveras med en variant av ett klassiskt inslag från Alsace-köket,”choucroute garnie”, en syrlig och kryddig surkål med vinet som smaksättare.
– Med Jureskogs ”vitvinsburgare” vill vi få fler att få upp ögonen för att det går alldeles utmärkt att dricka vitt vin även till kraftigare rätter, det gäller bara att hitta rätt vin. Med det ”choucraute garnie”-inspirerade tillbehöret knyter vi också an till vinets ursprung Alsace där kraftfull och fet mat enligt tradition ofta avnjuts tillsammans med just vitt vin, säger Alexander Kirshakov, Brand Manager, Nigab.
Turckheim Pinot Gris Réserve 2017
Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. Tack vare kraftfullhet och den rika fruktigheten står det emot många krävande rätter och kan användas till det mesta från kraftiga förrätter till söta desserter. Serveras svalt, ca 10-12°C. Druvorna kommer från några av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Odlingarna ligger utspridda på kullarna runt staden Turckheim och har gett Cave de Turckheim ett anseende som ett av de allra bästa odlingskooperativen i Alsace.
Färg: Ljus gul ton
Doft: Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en nästan tallbarsliknande fuktighet. Pris: 99 kronor
Artikelnummer 2119
Alkoholhalt: 13,5%
– Det känns både spännande och nytt att ta en klassisk hamburgare och mixa in inslag från det traditionella Alsace-köket, ett kök som jag personligen uppskattar mycket. Turckheim Pinot Gris Réserve är friskt, kraftfullt och kryddigt och möter perfekt upp de feta och rökiga inslagen från köttet, osten och baconet. Surkålen bidrar i sin tur med markerad syrlighet och kryddighet från både peppar och enbär, vilket ger en grym smakkombination. Detta kommer att bli sommarens smash, säger Johan Jureskog.
Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie” Passar jämt, som lunch, middag eller snack. Så gott, helt enkelt!
Recept för 6 pers.
Surkål ”Choucroute Garnie”:
Surkålen bidrar med markerad syrlighet och kryddighet från både peppar och enbär.
2 gula lökar, skalade och skivade 1 burk surkål, ca 800 g
2 lagerblad
5 krossade enbär
1 krm krossad vitpeppar
smör eller ister
0,5 l fläsk- eller kalvbuljong från tärning
0,5 l Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve Hackad kruspersilja
Gör så här:
Häll av spadet från surkålen. Skölj den. Fräs löken i ister. Lägg i surkålen. Krydda med vitpeppar och enbär. Lägg i lagerbladen. Häll i buljong och vin. Låt grytan koka en timme på svag värme. Ta det du ska ha till hamburgaren och blanda det med persiljan. Den surkål som blir över kan sparas och håller i upp till 8 veckor.
Hamburgare:
Nördarna gör min blandning, har man inte tid så köp samma mängd högrevsfärs med 25% fetthalt och rulla in den i plastfilm enligt nedan.
200 g bringa
200 g short rib
200 g högrev
200 g rostlock
100 g hängmörat fett
50 g talg till stekning
6 skivor av osten Svarta Sara
Gör så här:
Skär ner allt kött i 5 cm stora kuber, ställ i frysen 2 timmar.
Grovmal köttet 2 ggr på den tjocka skivan på köttkvarnen.
Rulla färsen till en korv (12 cm i diameter) och plasta in i dubbel plastfilm.
Förvara kallt 1 timme.
Skär 3 cm tjocka skivor, salta och peppra noggrant och grilla dem krispiga till 42-gradig innertemperatur.
Låt vila 5 min.
Värm upp burgarna i ugn med osten Svarta Sara på toppen i grill-övervärme, 2 min (tills osten smält).
Dijonnaise:
1,5 dl majonnäs, gärna ”extra tjock”
2 msk dijonsenap (mer om man vill ha tryck)
Gör såhär:
Blanda ihop ingredienserna och lägg i spritspåse.
Övriga ingredienser:
1 dl skivade cornichons 6 fina hamburgerbröd 12 skivor krispigt bacon
Gör så här:
Rosta brödet i grill-övervärme (obs – endast snittytan av brödet) till gyllene färg. Ta ut brödet och klicka på Dijonnaisen på båda brödhalvor. På undersidan fördelas cornichons. Lägg kött ovanpå cornichons, sedan bacon och sist surkålen. Lägg på överlocket och servera omgående med ett glas Turckheim Pinot Gris Réserve.
Detta kommer att bli sommarens smash. Lycka till! / Johan