Gröna dagar på Riche och Teatergrillen

Riche och Teatergrillen satsar på svenska närodlade primörer när de anordnar sina “Gröna dagar” under en hel vecka i maj. De kommer framför allt att använda sig av den första skörden från Ulriksdals Värdshus.

Den tillfälliga menyn, som kommer att finnas på restaurangerna under perioden 13-19 maj, består av råvaror i säsong, både från odlingar, skog och hav – men med betoning på det gröna. På menyn finns bl.a. egenodlad pak choi, rabarber och fänkål.

– Att få jobba med nyskördade grönsaker och örter från våra egna odlingar framför Ulriksdals Värdshus är verkligen fantastiskt. Allt som odlas i den 1,5 hektar stora köksträdgården får växa i näringsrik jord helt öppet vilket ger en unik smak och textur. Dessutom är det så närodlat det kan bli med endast några kilometers avstånd till city, säger Anders Ludvigsson, kökschef på Riche.

Grönsaksodlingen på Ulriksdals Värdshus är en del av restaurangkoncernen Svenska Brasseriers omfattande satsning på hållbarhet. Odlingarna förser koncernens restauranger – däribland Sturehof, Taverna Brillo och Luzette – med grönsaker efter säsong. Det odlas även blommor och andra växter som används för att smycka restaurangerna invändigt. 

– Vi har en ambition om att skapa ett slutet kretslopp där växtlighet, djur och människor lever i harmoni med varandra. Vi vill att gästerna på våra restauranger ska få upp ögonen för allt det gröna som odlas här i vårt närområde. Det svenska klimatet och den jordmån vi har gör att våra grönsaker får säregna karaktärsdrag och vi gläds åt att kunna bjuda våra gäster på nya, närodlade smakupplevelser, säger Maria Hult, trädgårdsmästare vid Ulriksdals Värdshus.

Av Malin Nordblom