Gourmets Anders Melldén listar röda viner över 150 kronor

Pesquera Millenium Gran Reserva, 2009

2015 Valbuena


(NY lansering, nr 95161, 1 250 kr) Spanien, Ribera del duero, Vega Sicilia, 19p

Massivt och koncentrerat mörkfruktigt med ännu unga fattoner. Lagra 5–10 år. 800 flaskor lanseras.

2017 Sassicaia


(NY lansering, nr 91214, 1 749 kr) Italien, Bolgheri Sassicaia, Tenuta San Guido, 18,5 p

Stram cederton, rik cassis och läcker längd i mycket ung och återhållen stil som ännu känns knuten men bjuder på elegant lag- ringspotential. Klurig årgång som ligger och väger uppåt 19 p-strecket. Lagra 6–10 år. 1 200 flaskor lanseras.

2018 Geyserville
(NY lansering, nr 96602, 399 kr)
USA, Alexander Valley, Ridge Vineyards, 18p

Generöst fruktigt men läskande läckert i varmkryddig men snyggt balanserad stil. 960 flaskor lanseras.

2018 Guidalberto
(NY lansering, nr 92150, 349 kr)
Italien, Bolgheri,Tenuta San Guido, 18 p

Ungt, stramt och härligt juicy med liten ung- domlig kakaoton från faten. Lagringsdugligt gott. Lagra 4–8 år. 1 200 flaskor lanseras.

2017 Piedefranco
(NY lansering, nr 92432, 379 kr)
Italien, Sicilien, Massimiliano Calabretta, 18p

Underbart parfymerat vin med härliga körsbärstoner, viol och örter. Stort, långt och läckert. 420 flaskor lanseras.

2018 Mastro Janni Rosso di Montalcino (NY lansering, nr 92660, 299 kr)
Italien, Rosso di Montalcino, Mastro Janni, 17,5p

Snyggt, stramt och läskande körsbärsfruk- tigt med lång, elegant krydda. Kan lagras. 600 flaskor lanseras.

019 Beaujolais Côte de Brouilly L’Heronde (NY lansering, nr 90176, 189 kr)
Frankrike, Beaujolais, Domaine Chasselay, 17p

Härligt aromatiskt av röda bär, örter och kryddor. Lång och fin eftersmak. Ekolo- giskt. 1 800 flaskor lanseras

2018 Le Difese
(NY lansering, nr 92558, 199 kr)
Italien, Bolgheri, Tenuta San Guido, 17 p

Ungt, återhållet och juicy av körsbär med viss kryddighet. Lite knutet – dekantera eller häll upp i rymligt glas. 4 200 flaskor lanseras.

2016 Barolo del Comune di Monfore (NY lansering, nr 92437, 389 kr) Italien, Barolo, Diego Conterno, 17,5 p

Snyggt, kryddigt och varmt med härligt djup i lagringsduglig stil. Lagra 3–6 år. 2 400 flaskor lanseras.

2016 Siur Alta Antic
(NY lansering, nr 92580, 299 kr)
Spanien, Montsant, Vins Nus Alfredo Arribas, 17 p

Snyggt, stramt och syrarikt i god, direkt stil som gärna kan luftas i en karaff. 720 flaskor lanseras.

2009 Pesquera Millenium Gran Reserva (NY lansering, nr 2812, 349 kr)
Spanien, Ribera del Duero, Fernandez Rivera, 17 p

Mustigt, djupt, kryddigt och old school-gott till söndagssteken.

2016 Rully Rouge
(NY lansering, nr 95000, 229 kr)
Frankrike, Bourgogne, Joseph Drouhin, 17 p

Kryddigt och saftigt i god och ganska direkt pinotstil till viltfågel. 600 flaskor lanseras.

2019 Altare Dogliani
(NY lansering, nr 95354, 179 kr)
Italien, Piemonte, Nicholas Altare, 16,5 p

Skönt fruktigt med lite blommighet och inbjudande krydda. 4 800 flaskor lanseras.

2019 Château de la Liquière Faugères
(NY lansering, nr 3531, 169 kr)
Frankrike, Faugéres, Château de la Liquière, 16,5 p

Rikt mörkfruktigt och mustigt med kakaoto- ner och balanserande fräschör.

2018 Mariposa Reserva
(NYlansering, nr2002,159kr)
Portugal, Dão, Quinta da Mariposa, 16,5 p

Snyggt, stramt och finstämt i lätt blommig, karamellfruktig stil.

Av Anders Melldén

UR GOURMET 1-2021