Franciane Tartari

Bild: Malin Nordblom

‪Franciane Tartari tog brons i Årets Konditor, är chefskonditor för det Luxemburgska kocklandslaget, arbetar som chefskonditor för Fika by Spis i Kiruna, och har innan dess varit verkställande chefskonditor på ‬Canasvieras Palace Hotel i Brasilien, konditor Mara Beduschi buffet i Brasilien och på Ishotellet. Vi ställde lite frågor till Franciane:

Var tränade du för att bli en konditor?
– Jag började i Brasilien, där finns det ingen restaurangskola utan bara privata universitet för de som har råd att betala. Men om du börjar jobba när du är 14-15 så kan du lära dig yrket, och om du har tur så kan du få jobb på ett bra konditori och lära dig mera där.

Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att få skapa. Att ha friheten att skapa bakelser och annat, inte bara vad konditoriet önskar utan när någon säger till mig: – Gör vad du vill, jag litar på dig! Det är kul!

Vad är det roligaste du någonsin har bakat?
– En svart penis tårta med chantilly spray som var i ansiktet på födelsedagspersonen, det var för roligt!

Vilket är ditt favoritmatland?
– Jag älskar det italienska och japanska köket, men den brasilianska maten kommer alltid att vara min favorit! Jag kommer alltid att minnas min barndoms ris och bönor. Alla dessa sakerna ihop är min barndom eftersom min familj är italiensk och jag växte upp i en stad som koloniserades av japaner under kriget.

Vad ger dig inspiration?
– Det exotiska. Blandningen av smaker som syra, godis, nötter och örter som tillsammans kan ge dig en smakexplosion i munnen. Fast råvarorna var och en är enkla och vanligtvis inte smakar så spännande så kan kombinationen göra att de smakar fantastiskt. Som till exempel en porcini mousse med mandel och fermenterad honung.

Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
– Min Kenwood mixer!

Vilket är ditt bästa matminne?
När jag var liten och det regnade, och jag kom hem helt genomblöt och arg. Då blev jag alltid så lycklig när jag såg att det stod en friterad”Regn banankaka” på bordet. Den var täckt med kanel och socker, och serverades med err citrongräs te.

Har du något favorit konditori som är extra bra?
– Ett av mina favoriter är Natcha Patisserie i Barcelona. Deras kylsystem och organisering är perfekta. Och deras smultronkaka får dig att vilja slicka upp precis allt!

‪Vad gör du om fem år? ‬
– ‪Jag har mitt egna konditori, och där säljs även mina egna kokböcker. ‬

Vad är ett måste på julbordet?
– Julbord är helt underbart! Det är så speciellt för mig. Att få vara med familjen en stund och att få dela allt och vara tillsammans. I Brasilien är min familj väldigt stor, min pappa har 10 bröder och systrar och min mamma 10 bröder och systrar, och var och en av dom har minst 3-5 barn. Så du kan föreställa dig hur det är kanske, men det är roligt! Vi lagar mat ihop hela tiden, och sover över hos varandra.
Vad som aldrig får saknas på julbordet är julkalkon och ankkonfit, grekiskt ris (ett basmati ris med russin, bacon, majs och morötter) och Farofa (cassava mjöl stekt med lök, smör, gräslök, persilja). Till efterrätt har vi Pudim (brasiliansk krämkaramell som görs med kondenserad mjölk), Manjar (kokosflan med plommon) och passionsfruktmousse.

‪Av Malin Nordblom‬

Bild; Malin Nordblom