Evangelos Katsioulis Blue Ribbon Apple Pie

Portioner: 8

Ingredienser

Pajdeg

51/2 dl vetemjöl

1 tsk socker

1/2 tsk salt

1/2 tsk mald kanel

1/4 tsk mald muskot

11/2 dl rumstempererat smör 

6–9 msk kallt vatten

Fyllning

1 dl socker

1/2 dl råsocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk mald kanel

1/2 tsk mald muskot

6 medelstora äpplen (skalade, urkärnade och skurna i tunna klyftor)

1 msk rumstempererat smör 

Gör så här

Pajdeg

Steg 1.
Förvärm ugnen till 200°C.

Steg 2.
Blanda samman mjöl, socker, salt, kanel och muskot i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda ner i skålen. Blanda med degblandare eller en gaffel tills degen liknar grova smulor. Blanda till sist i vattnet och rör till tills degen är jämn.

Steg 3.
Dela degen på mitten. Rulla varje halva till en boll. Platta till bollarna något. Linda in de båda degbollarna i plastfolie. Låt dem vila i kylen i 30 minuter.

Steg 4.
Kavla ut ena degbollen på en lätt mjölad yta till en cirkel på ca 30 cm. Lägg ner degen i en osmord pajform, tryck fast den bestämt mot botten och sidorna. Pajdegen ska sluta ca 1 cm under formens kant. Skär bort eventuell överflödig deg. Sätt åt sidan.

Fyllning

Steg 1.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål, förutom äpplena, smöret och 1 tsk socker. När övriga ingredienser är blandade tillsätter du äpplena; slunga för att täcka äpplena med blandningen. Lägg över äpplena med en sked på den förberedda pajdegen.

Steg 2.
Kavla ut den andra degbollen till en cirkel på ca 30 cm. Placera degen ovanpå fyllningen. Skär bort överflödig deg, försegla och krusa eller slitsa degkanten. Skär 5–6 stora snitt i deglocket. Pensla deglocket med 1 msk smält smör. Strö över 1 tsk socker. Täck över degkanten med en 5 cm bred remsa av aluminiumfolie.

Steg 3.
Baka i ugn under 35 minuter. Ta bort aluminiumfolien. Fortsätt att baka i ytterligare 10–20 minuter eller tills pajdegen är gyllenbrun och saft börjar bubbla upp ur skårorna i degen. Låt pajen svalna i 30 minuter. Servera varm.

Tips från Ankarsrum
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i vispskålen till din Ankarsrum Assistent Original. Klicka i det rumstempererade smöret och använd mördegsvisparna för att blanda samman till en grynig massa. Tillsätt vatten och låt gå ihop till en pajdeg.

Receptet kommer från Ankarsrum’s Genius Recipe Collection, och fler spännande recept finns att ladda ner gratis; 

https://geniusrecipes.ankarsrum.com

Photo: Evangelos Katsioulis

Genialitet är svårt att definiera. I Evangelos Katsioulis fall är det dock inte på det viset. Evangelos har nämligen gång efter gång bevisat sin genialitet i IQ-tester, och med ett IQ på 258 på Catell-skalan besitter han världens idag högst uppmätta IQ.

Utöver sitt oerhört höga IQ har Evangelos intelligens också uttryckt sig i hans arbete som läkare. Han har bland annat skrivit flera böcker och forskningsartiklar inom framför allt medicin och psykiatri. 

Ser man till statistiken uppskattar man att ett IQ på Evangelos nivå endast återfinns hos en på 38 miljarder människor. Det kan ta århundraden, kanske till och med årtusenden, innan världen kommer får skåda ett likvärdigt IQ.

Evangelos växte upp med sin familj i staden Ioaninna i Grekland. I hushållet var Evangelos mamma familjens främsta kock. En av hennes specialiteter var en äppelpaj som var, och fortfarande är, en av Evangelos favoriter.