Inger Grimlund blir berörd av en sagolik saluhall.
Det finns aldrig något ont som inte har något gott med sig. Jag gnällde lite in- för min familj – så trist det är att sitta och glo på Lidingöbron från min lilla balkong. Kunde vi inte hitta på någon- ting tillsammans? Måste vi ”gamla och sköra” avskärmas från alla trevlighe- ter. För att muntra upp gamla morsan kom mina döttrar med ett spännande förslag: en tur in till Östermalmshallen!
Så vi blir fyra tjejer som tar vägen över bron till stan. Målet är Östermalmshallen, som åter öppnat sina dörrar. Saluhallen byggdes år 1888 – det sägs att den blev färdig på sex månader. I dag står Östermalmshallen nyrenoverad
och återuppväckt efter fem års renovering. Allt har tagits tillvara. Vilken härlig syn! Nyfikenheten är stor hos oss alla, men med ålderns rätt är nog jag den som blir mest berörd. Att stå i entrén till det goda livet med en röd punkt på kartan som hälsar “Välkommen till Östermalmshallen”.
Det tackar vi för, och så började färden in i härligheten. Lisa Elmqvist, Melanders, Segers, Lisbet Janson. Gamla bekanta och nya aktörer mellan varven. Underbart!.
I dag har Elmqvists restaurangdel blivit större men ändå mer intim. Här finns plats för förälskade par och sällskap som oss fyra: döttrarna Annica och Lena, barnbarnet Frida – och jag, gamla matjournalisten Grimlund som 1978 startade SM i Ostronöppning precis här. Naturligtvis beställer jag några ostron som starter men måste erkänna att ostronet inte var lossat från sitt skal. Jag lyckas lossa det från skalet innan jag suger i mig det mjuka, aromatiska innehållet.
Vår första svenska mäster i ostronöppning var Helmut Prössel från Skanörs Gästis – han kammade också hem två världsmästerskap i Galway, där sedan flera av våra ostron- proffs blev världsberömda. Naturligtvis blev ostrontävling- arna också Gourmets kärleksbarn under många år.
Samarbetet mellan journalister och kunniga kockar var till gagn för 90-talets matutveckling. Vi skrev – de lagade, och resultatet blev mattidningar och kokböcker. Goda idéer och festliga recept från när och fjärran gjorde inte minst amatörkocken hemma vid spisen glad.
Glada matgäng bildades på landet och i storstaden, och Gourmet delade ut diplom till dem som arbetat i god Gourmet-anda.
Mångt och mycket har förändrats när det gäller mat och måltider. God färdiglagad mat saluförs nu i de flesta matbutiker, till hjälp för alla som har svårt att stå vid spisen. Utbudet är otroligt välvalt med varierat innehåll – även om ”den varma korven” fortfarande toppar listan. Med eller utan bröd? Ketchup? Senap?
Ett besök i Saluhallen är alltid spännande och inspire- rande. Att få en pratstund med proffsen ger kunskap att ta med sig hem tillsammans med varorna. Numera litar vi på kockarna som står för ”färdigmaten”, som blir mer och mer populär för oss äldre och alla hemmaarbetande. Det är en enorm utveckling på gång. En god måltid är inte bara mat – färg, form och sällskap vid bordet är något vi också behöver. Låt oss bläddra i Gourmet och inspireras av dukade bord med framtidens mat. Det är serverat!
INGER GRIMLUND
EN AV GOURMETS GRUNDARE
Ur Gourmet 5/2020