De kan vinna titeln Årets Konditor 2019

Fem konditorer har tagit sig vidare till finalen av Årets Konditor 2019. Finalen kommer att avgöras den 10–11 oktober på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.

I år är temat för finalisterna ”De Fyra Elementen”,alltså eld, jord, luft och vatten.

Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

 I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars- tårta till juryn. De ska även presentera ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer samt två olika praliner. Totalt ska 28 stycken petit fourer och praliner tillverkas. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat ”skyltfönster”.

”Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna”, säger Martin Lundell, VD för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Finalisterna i Årets Konditor 2019:

Claudia Chindea är från Göteborg, jobbar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.

Isabella Westergren, från Bollnäs och jobbar på Hotell At Six i Stockholm.

Jimmy Wollberg är från Göteborg och jobbar på Berzelii Choklad.

Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö.

Sara Nilsson är från Hedemora och jobbar på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg.

Av Malin Nordblom