Citrus och fänkålssallad

Arket har lanserat en kokbok för de olika Årstiderna. Vi delar här ett recept ur den;

Ingredienser (6 portioner)
2 blodapelsiner
3 grapefrukter
3 apelsiner
3 fänkållökar
6 schalottenlökar
1 bunt myntablad
200g pistagenötter
1msk fänkålsfrön
1msk anisfrön
1msk kumminfrön
½ dl balsamvinäger
1dl olivolja
Havssalt
Svartpeppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken fint. Värm upp en liten kastrull på medelhög värme. Torr-rosta kryddorna lätt, mortla dem sedan i en mortel och lägg i kastrullen igen. Addera hälften av schalottenlöken och bryn lätt tillsammans med kryddorna. Addera vinäger och ta bort kastrullen från värmen. Skala frukten med en kniv och dela i bitar. Spara juicen från frukten. Hacka fänkålen i bitar om 1/2 cm, spara lite fänkål för garnering. Riv isär myntabladen. Hacka pistagenötterna grovt. Rör ner olivoljan i den svalnande vinägerblandningen och krydda med salt och peppar. Blanda citrus, andra hälften av schalottenlöken och fänkål i en skål tillsammans med citrusjuicen. Servera på ett stort fat eller på individuella tallrikar. Strö över myntablad, fänkålsfrön, hackade pistagenötter och lite rivet citrusskal. Toppa med dressingen.

Bild: Malin Nordblom