Bergsparmesan

Zeta lanserar nu en ny spännande ost till ostbrickan, en begsparmesan från de italienska bergstopparna Parma och Reggio Emilia. Mjölken kommer från kor som lever och betar högt uppe i bergen där gräset är rikt på örter. Osten lagras i 24 månader, och resultatet blir en blommig och krämig hårdost.

Bergsparmesanen anses vara den allra bästa av parmesanostarna.

Osten äts allra helst i generösa bitar.

Lilla Parmesanskolan
Det finns tydliga krav för att Parmesan skagodkännas och få kallas Parmigiano Reggiano. Allagodkända ostar märks med ett sigill och ett uniktserienummer. Kvalitetskontrollen sker av en oberoende kontrollant från italienska Parmesankonsortiet efter att ostarna lagrats i ca 12månader. Genom att knacka och lyssna på ljudetgår det att avgöra om
de motsvarar kraven för att lagras vidare.Bergsparmesan tillverkas på samma sätt som vanlig Parmigiano Reggiano men för att få sin kvalitetsstämpel ställs ytterligare krav frånParmesankonsortiet. Loggan är unik, liksom reglerna:
Minst 60% av fodret måste komma från bergsområdet där det finns en annan flora som ger den goda smaken. Osten måste lagras i bergen i minst ett år. Efter 24 månader kvalitetstestas alla ”parmesanhjul” ytterligare en gång av konsortiet på traditionellt sätt. Dessutom görs ett sensoriskt test. Zetas Bergsparmesan kommer från 6utvalda, namngivna mejerier, varav Caseificio Sociale Tre Torri är huvudleverantör. All produktion sker i Apenninerna, en bergskedja som sträcker sig från norr till söder i Italien. Som högst är bergen 2900 meter höga.
Zeta Parmigiano Reggiano Prodotto di Montagna 300 gram, finns att köpa hos Ica, Hemköp och Coop från och med vecka 38. Priset är cirka 110kr.